Nieuws14 mei '13 13:04

EenVandaag: heftig om jihad-repo te verwijderen

Auteur: Pieter van den Akker

Zelfcensuur of bronnenbescherming? EenVandaag heeft een reportage over jihadisten laten verwijderen van zijn website. "Een heftige keuze", zegt hoofdredacteur Jan Kriek op BNR.

In de reportage, die op 6 mei werd uitgezonden, vertellen ouders en familieleden dat ze ronselaars de schuld geven dat hun kinderen en broers als jihadisten zijn vertrokken naar Syrië. Die ouders blijken daarna bedreigd te zijn geweest.

Moed
Zelfcensuur, dat is het eerste dat wordt geroepen. Daar moet Kriek zelf ook aan hebben gedacht toen hij besloot de reportage te verwijderen. Welke overweging hij heeft gemaakt? "Het is een heftige keuze om te besluiten de reportage niet meer online te plaatsen", antwoordt Kriek. "Maar als die mensen de moed hebben op televisie dit verhaal te houden en zij ons vertellen dat ze bedreigd worden, vinden wij het heel goed die reportage niet meer online te plaatsen."

Onherkenbaar in beeld?
De redactie van het programma heeft er alles aan gedaan ze zo onherkenbaar mogelijk in beeld te brengen, benadrukt Kriek. "We hebben de mensen van tevoren ook gewezen op de eventuele risico's die er zouden kunnen zijn. Op de een of andere manier zijn ze toch herkend en er toch op aangesproken en zijn ze heftig bedreigd. Ze hebben ons gebeld. We zijn lang met dit onderwerp bezig geweest, hebben veel mensen in de buurten en wijken gesproken en we kregen het gevoel dat het een heel serieus signaal was dat de mensen gaven."

Kriek kan alleen in hoofdlijnen ingaan op de aard van de bedreigingen. "Die mensen hebben het als heel heftig ervaren Wij hadden als redactie heel veel waardering voor de moed die deze mensen hadden om dit verhaal uiteindelijk een keer op tv te willen vertellen. Ze hebben er natuurlijk lang over nagedacht om dat te doen. Nu ze zijn bedreigd, hebben wij het signaal overgenomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen