Nieuws17 jan '12 12:45

Discussie over doortrekken A15 blijft

Auteur: Anne-Greet Haars

De doortrekking van de A15 van Bemmel naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar blijft tot discussie leiden. Maandag maakte minister Schultz van Haegen bekend dat ze definitief heeft gekozen voor een nieuw snelwegdeel met een tolbrug over het Pannerdensch Kanaal.

De Gelderse ChristenUnie wil volgende week een nieuw Statendebat, aangezien maandag ook bleek dat een tunnel niet duurder hoeft te worden.

Verheugd
Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vinden dat er te veel rustplaatsen voor chauffeurs langs de weg zijn wegbezuinigd. EVO en TLN zijn wel verheugd dat de aanleg van het ontbrekende stuk snelweg volgens Schultz in 2015 gaat beginnen. Volgens de organisaties lijden vervoerders door de enorme files rond Arnhem en Nijmegen jaarlijks 16 miljoen euro schade.

Kosten
De aanleg van het snelwegdeel met brug gaat ruim 750 miljoen euro kosten. De aanleg met een tunnel kan voor 742 miljoen euro, zo heeft een zogenoemde expertgroep berekend. Een tunnel heeft voor veel partijen de voorkeur, omdat het stuk A15 dwars door een beschermd natuurgebied gaat.

Nieuw overleg
De ChristenUnie wil dat Gedeputeerde Staten opnieuw met de minister gaan praten over de tunnelvariant. Er zou een openbare aanbesteding voor de A15 moeten komen, waarop iedereen zich kan inschrijven zonder vooraf vastgelegde bepalingen over brug of tunnel. Op de plek van het nieuwe weggedeelte gaat de Betuwelijn al door een tunnel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen