Nieuws18 sep '12 14:52Aangepast op 18 sep '12 16:55

Ook banken willen meer tijd voor bankenunie

Auteur: Mijke Hurkx

Ook de banken vragen meer tijd voor de vorming van een Europese bankenunie. "Zorgvuldigheid moet voor snelheid gaan'', zei topman Michael Kemmer van de Duitse bankenorganisatie BdB dinsdag in Brussel.

Maandag liet ook de ECB weten niet overhaast toezicht te willen op de banken in de eurozone.

Voorstel
De Europese Commissie stelde onlangs voor om per 1 januari alle zesduizend banken in de eurozone onder toezicht te brengen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de garantiefondsen voor de banken moeten naar EU-niveau worden opgeschaald.

Vite, vite!
Kemmer stelt dat het geplande toezicht binnenkort kan beginnen, maar voor verdergaande stappen is meer tijd nodig. Als risico's moeten worden verdeeld, moet er volgens hem eerst politieke integratie komen. "De weg daarnaartoe is nog zeer hobbelig en lang.''

De Duitse regering noemde de termijn van 1 januari onrealistisch. Ook de bankenorganisatie verwacht dat de invoering "aanzienlijk wordt vertraagd''.

De banken wijzen de vorming van een internationaal fonds voor kwakkelende banken af. "Het is niet rechtvaardig om de kosten van een herstructurering van een instelling af te wentelen op instellingen in andere landen'', zei Kemmer.

Gerelateerde artikelen