Nieuws7 dec '11 12:15

Kroes: ondergang Fortis niet onze schuld

Auteur: BNR Webredactie

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt de kritiek onterecht dat de opstelling van de Europese Commissie zou hebben bijgedragen aan de val van het Fortis-concern.

Voormalig vicevoorzitter van Fortis, Jan-Michiel Hessels, had die beschuldiging eerder geuit tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

Kroes noemde dat woensdag bij haar verhoor "een jij-bak''. Ze wees erop dat Hessels sinds 2001 betrokken was bij Fortis en dus eerst naar zichzelf dient te kijken. In haar ogen schuift Hessels de Europese Commissie onterecht de zwartepiet toe.

Gebonden een verdragen
Eurocommissaris Kroes bleek weinig te willen zeggen tegen de parlementaire enquêtecommissie over de uitwerking van staatssteun aan financiële instellingen gedurende de kredietcrisis. Zij moest destijds de steunoperaties beoordelen vanwege de mogelijke oneerlijke concurrentie.

Tijdens het verhoor woensdag bleek dat de onderzoekscommissie wilde weten hoe de verscheidene operaties in Europa, onder meer in Frankrijk, werden beoordeeld. Maar Kroes wilde niet verder gaan dan de hoofdlijnen toelichten. Ze wees erop de commissie dat vooraf ook gemeld te hebben. Kroes zegt gebonden te zijn aan Europese verdragen die verhinderen dat ze alles kan vertellen. Daarnaast zijn er ook nog zaken onder de rechter.

'Verrast'
Ook bij vragen over de steun aan ING wenste Kroes niet alle antwoorden geven. Ze gaf aan verrast te zijn dat ING na een eerdere kapitaalinjectie van 10 miljard euro opnieuw gesteund moest worden vanwege de portefeuille vol met Amerikaanse probleemhypotheken. Kroes stelde vervolgens eisen aan ING, maar wilde niet ingaan op vragen of dat ook anders had gekund.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen