Nieuws19 dec '13 14:03Aangepast op 19 dec '13 15:45

Straffen tot 6 jaar voor dood grensrechter

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse voetbalvader die was betrokken bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, heeft donderdag in hoger beroep 6 jaar cel gekregen.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde de zes minderjarige verdachten tot maximaal 2 jaar jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk. De straffen zijn nagenoeg gelijk aan die de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar oplegde. Het hof heeft de eisen van het Openbaar Ministerie grotendeels gevolgd.

De zonen van Richard Nieuwenhuizen omschreven het gevoel van de familie na de uitspraak van het hof als "tevreden, maar niet blij".

Explosie van geweld
Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar slachtoffer van een dodelijke schoppartij op een veld van zijn club Buitenboys in Almere, na een wedstrijd tegen de club van de verdachten, Nieuw Sloten uit Amsterdam.

De spelers van het bezoekende B-elftal waren boos over de manier waarop Nieuwenhuizen de wedstrijd had gevlagd. Een ruzie daarover ontaardde in "een explosie van geweld", zoals het hof het incident in de uitspraak omschreef. Nieuwenhuizen belandde meermalen op de grond en werd onder meer tegen zijn hoofd en hals geschopt.

Volgens het hof heeft hij "geen schijn van kans gehad." De veroordeelde vader had het geweld moeten voorkomen, aldus het hof. In plaats daarvan is hij gaan meevechten. De man gaat in cassatie, meldt zijn advocaat.

Richard Nieuwenhuizen overleed ruim een etmaal na de vechtpartij in een ziekenhuis.

Gerelateerde artikelen