Nieuws19 dec '13 15:28

'Uitspraak grensrechterszaak bedroevend'

Auteur: BNR Webredactie

Een aantal advocaten is zeer ontstemd over de manier waarop het gerechtshof in Leeuwarden donderdag uitspraak heeft gedaan in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

"Dit is ronduit bedroevend', aldus raadsman Sander Janssen.

"Stuitend', vult zijn vakgenoot Sidney Smeets aan. De raadslieden, die verscheidene verdachten bijstaan in de geruchtmakende zaak, hebben er geen goed woord voor over dat het hof in nauwelijks 10 minuten klaar was met het voordragen van een samenvatting, waarin het oordeel over de zaak werd weergegeven.

De advocaten vinden het niet door de beugel kunnen dat het hof vooral heeft benadrukt hoe ernstig de zaak is en een motivering van zijn oordeel achterwege heeft gelaten. Deze motivering staat wel in de uitgewerkte arresten, maar daarvan werd in de rechtszaal niets voorgedragen.

"Als je iemand tot 6 jaar veroordeelt, moet je dat ter plekke uitleggen", aldus Smeets, raadsman van 'voetbalvader' El-Hasan D. "Op welke verklaringen is hij veroordeeld? Dat weet hij nu niet." Smeets noemt het ook "frustrerend" dat hij niet heeft gehoord waarom zijn uitvoerige verweren zijn verworpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen