Nieuws19 dec '13 16:11

Nagenoeg dezelfde straffen in hoger beroep grensrechterzaak

Auteur: BNR Webredactie

De verdachten in de strafzaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen kregen nagenoeg dezelfde straffen in de hoger beroepszaak over de dood van Nieuwenhuizen. De enige meerderjarige verdachte kreeg 6 jaar cel. Zes minderjarigen werden veroordeeld tot maximaal 2 jaar jeugddetentie.

De verdachten kregen in de hoger beroepszaak over de dood van Nieuwenhuizen nagenoeg dezelfde straffen. De enige meerderjarige verdachte kreeg 6 jaar cel. Zes minderjarigen werden veroordeeld tot maximaal 2 jaar jeugddetentie. Richard Nieuwenhuizen werd ruim een jaar geleden doodgeschopt op het voetbalveld.

Tevreden maar niet blij
"We zijn als gezin en familie tevreden met de uitspraak. Maar we zijn er niet blij mee", zei één van de zonen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in een korte reactie op de uitspraak. "Maar we kunnen hier mee verder. En we zijn ook blij dat het hoger beroep is afgelopen, dat wij allemaal weer een stapje verder kunnen zetten en dat wij ze nooit meer face to face hoeven te zien."

De familie kan dus leven met de uitspraak. Het gerechtshof was dan ook even daarvoor heel duidelijk geweest. Richard Nieuwenhuizen vlagde een voetbalwedstrijdje van zijn Buitenboys tegen het Nieuw Sloten van de verdachte. "Tijdens de wedstrijd is er bij de verdachte onvrede ontstaan over het vele vlaggen van de grensrechter voor buitenspel." En na het laatste fluitsignaal gingen de spelers van Nieuw Sloten B1 volgens voorzitter van het Hof Harm Jan Deuring verhaal halen bij de grensrechter.

 “Dit is ontaard in een explosie van geweld. Terwijl hij op de grond lag is er op hem in getrapt. Ook tegen zijn hoofd, nek en hals is hij getrapt. Tegen het heftige geweld, uitgeoefend door meerdere verdachten tegelijk, heeft hij in zijn eentje geen schijn van kans gehad.”

Aan de gevolgen van dat geweld is Nieuwenhuizen overleden. Zes voetballers krijgen in hoger beroep vanmiddag nagenoeg dezelfde straf opgelegd als eerder dit jaar door de rechtbank: "Aan de minderjarige verdachten wordt een jeugddetentiestraf opgelegd van 24 tot 12 maanden. "

De zevende verdachte is de vader van een van de voetballers van Nieuw Sloten. Hij was mee als begeleider en juist hij had volgens het Hof de vechtpartij moeten voorkomen. “De meerderjarige is gaan meevechten en heeft ook uitgehaald.”

Ongeloof
Deze El Hasan D. kreeg ook in hoger beroep 6 jaar cel opgelegd. Tot ongeloof van zijn advocaat Sydney Smeets. “De uitspraak is denk ik voor alle betrokkenen een dramatische uitspraak. Niet alleen voor mijn cliënt, die ten onrechte veroordeeld wordt voor de dood van meneer Nieuwenhuizen. Maar ik denk ook voor de nabestaanden. Want het hof heeft een heleboel onderzoek niet willen doen. En daardoor is eigenlijk nog steeds heel veel onduidelijk over de doodsoorzaak van meneer Nieuwenhuizen.”

Smeets stapt naar de Hoge Raad om de uitspraak aan te vechten, net als advocaat Sander Janssen die de allerjongste verdachte bijstaat: `Mijn cliënt heeft bekend dat hij gevochten heeft. We betwisten niet dat dat niet mag en betwisten niet dat meneer Nieuwenhuizen daaraan overleden zou kunnen zijn. Maar om nou te zeggen; jij hebt de man opzettelijk dood gemaakt, doet geen recht aan deze zaak en dat doet geen recht aan deze verdachte. Dus ik houd er inderdaad ernstig rekening mee dat de Hoge Raad hier een oordeel over moet gaan geven.`

En daarmee is de zaak over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen nog niet voorbij, ook al hadden de nabestaanden daar wel op gehoopt.

Gerelateerde artikelen