Wilders: Het kan nog alle kanten op
Alle mediaberichten over het bijna-akkoord in het Catshuis zijn prematuur. Het "kan nog alle kanten op gaan", twittert Geert Wilders.
De tweet van de PVV-leider komt op een moment dat alles wijst op een beslissende fase in het Catshuis-overleg.
Toch zal een definitief akkoord, hoe dan ook, nog zeker een week op zich laten wachten. De heren, en een enkele dame, zijn namelijk nog niet uitonderhandeld, en de resultaten moeten ook nog doorgerekend worden door het CPB. Dat berekent wat de effecten zijn van de ingrijpende miljardenbezuinigingen en hervormingen.
Naar verwachting heeft het CPB daar een dag of vijf voor nodig, waarna de onderhandelaars met die resultaten in de hand tot een akkoord hopen te komen. Op z'n vroegst vanaf volgende vrijdag kunnen naar verwachting dan de fracties van VVD, CDA en PVV en de ministerraad zich over de maatregelen buigen.
Deadline Europa
Volgens CDA spindoctor Jack de Vries, is het heel slim om flink de tijd te nemen. Er nadert namelijk een deadline voor Europa, en dan is er volgende week niet meer zoveel ruimte om er nog wat te kunnen veranderen.
Fractiespecialisten
Premier Mark Rutte heeft donderdag ook SGP-leider Kees van der Staaij bijgepraat. De SGP kan nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer en is dat zeker voor een meerderheid in de Senaat.
Vrijdag praat CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma, zelf een van de onderhandelaars, met fractiespecialisten over onderwerpen die bij de besprekingen aan de orde zijn geweest, meldt de NOS.
Overigens benadrukken Haagse bronnen dat de onderhandelingen nog niet klaar zijn en dat het ook nog steeds kan dat de besprekingen mislukken.
Pensioenleeftijd
De pensioenleeftijd gaat mogelijk al in 2015 naar 66 jaar. Dat zouden de onderhandelaars van de VVD, CDA en PVV in het Catshuis hebben afgesproken, zo meldt de NOS.
Drie procent
De onderhandelingen waren nodig omdat het Nederlandse overheidstekort in 2013 dreigt uit te komen op 4,6 procent van het bruto binnenlands product, waar drie procent volgens EU-regels het maximum is. Het kabinet moet daarom tussen de 10 en 16 miljard euro bezuinigen.
Chronologie Catshuisberaad:
1 maart | Na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) weten regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV wat hun te doen staat: minimaal 9 miljard euro aan extra bezuinigingen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingseisen. Omdat dergelijke maatregelen nooit helemaal de verwachte opbrengst opleveren, is er naar verwachting een paar miljard euro extra nodig.
5 maart | De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV trekken zich terug in het Catshuis. Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders benadrukken de wil om eruit te komen. Wilders benadrukt dat hij alleen pijnlijke bezuinigingen accepteert als hij er wat voor terugkrijgt, zoals minder asiel en immigratie. Totale mediastilte wordt afgekondigd.
16 maart | Rutte wil opnieuw niet ingaan op vragen over de voortgang van de gesprekken. Wel wijst hij erop dat er niet geschreven wordt aan een nieuw regeer- en gedoogakkoord.
20 maart | Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat in de Kamer alleen verder. Hiermee verliest de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV haar vanzelfsprekende meerderheid in het parlement. Brinkman zegt dat hij het kabinet zal blijven steunen.
22 maart | Duidelijk wordt dat de deadline voor de gesprekken 30 april is: dan wil de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland hebben.
27 maart | Wilders meldt de andere onderhandelaars dat hij de hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid niet kan accepteren. Hij wil de gesprekken stoppen, waarop Rutte en Verhagen dreigen met nieuwe verkiezingen.
28 maart | De onderhandelingen gaan volgens een officiële mededeling door ,,een moeilijke fase''. Rutte weet Wilders over te halen nog eens goed na te denken.
29 maart | De onderhandelaars besluiten toch verder te praten, tot teleurstelling van de oppositie.
4 april | Rutte ontkent berichten dat er in het Catshuis of elders gesproken is over de positie van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).
12 april | Rutte praat ook met SGP-leider Kees van der Staaij. Een akkoord is dichtbij, melden bronnen. De onderhandelaars laten daarna officieel weten dat een akkoord nog minimaal een week op zich laat wachten. Dat heeft onder meer te maken met een doorrekening door het CPB van de plannen.