Nieuws5 sep '12 12:48

VVD: liever flexibel dan 'streng' hypotheekplan

Auteur: Pieter van den Akker

De VVD vindt dat de nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek strenger zijn dan nodig. De hypotheekplannen in het koffertje beloven een strenge aanpak. Valt dit nog om te buigen?

Vanmorgen citeerde de Volkskrant uit het Belastingplan 2013 van staatssecretaris Frans Weekers, waarin de plannen van de Kunduz-coalitie worden uitgewerkt. Die komen erop neer dat alleen huizenkopers die daadwerkelijk maandelijks aflossen, vanaf 1 januari nog de hypotheekrente kunnen aftrekken.

De VVD is 'onaangenaam verrast' door het bericht. "Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen'', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

Het Kamerlid zei vandaag op BNR dat haar partij niet opnieuw wegloopt bij een van de afspraken uit het Kunduz-akkoord. "We hebben, toen de afspraak werd gemaakt, aangegeven dat we dat heel ongelukkig vonden. Die afspraak is nu door Weekers uitgewerkt. Dus dat is de afspraak die er toen lag."

Rem
De afspraak is in april dit jaar gemaakt, bracht Neppérus in herinnering. "In juni hebben we met de betrokken partijen nog eens gesproken of er niet iets meer ruimte kon komen voor starters die een hypotheek nemen. Dat bleek toen niet haalbaar. Dat vinden we uiterst ongelukkig. We weten dat die afspraak er ligt, maar we willen 'm - zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat - ongedaan maken. Er gaat een onbedoelde rem van uit, dat willen we niet."

Variabel
Hoe het volgens Neppérus flexibeler kan, wilde BNR's Mark Beekhuis weten. "We willen dat mensen de ruimte hebben om het ene jaar wat meer en het andere jaar wat minder af te lossen, maar dat de Belastingdienst wel het standaardcontract volgt. Maar dat je dus wel voor jezelf de ruimte hebt een ander contract te sluiten. Je zult zien: het ene moment heb je eens wat meer geld in huis en kan je wat meer aflossen en het andere moment wat minder."

De ChristenUnie is het in principe eens met de VVD, die het Belastingplan van Weekers 'te beperkend' noemt. Maar de partij van lijsttrekker Arie Slob wil wel eerst zien hoe Weekers het uitwerkt. "Belangrijk aan een fictief annuïtair aflossingsschema is dat het ruimte en keuzevrijheid geeft voor de burgers. En de prikkel om af te lossen zit er wel in zo'n schema'', zegt Kamerlid Carola Schouten.

'Vage constructies'
D66'er Wouter Koolmees stelt dat de strenge interpretatie wel in lijn is met het Lenteakkoord, maar ook zijn partij heeft een voorkeur voor de mogelijkheid om met een zogeheten forfaitaire (fictieve) aflossing van de hypotheekschuld toch de hypotheekrente te kunnen aftrekken.

Voor CDA'er Eddy van Hijum is het belangrijk dat er in het Belastingplan een prikkel komt om daadwerkelijk af te lossen. "Daar moeten we mee beginnen, geen vage constructies die dat ondermijnen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen