Boelhouwer: Kamer moet eerst eigen huiswerk doen
Een parlementaire enquête over het wanbeleid van woningcorporaties is niet adequaat. Dat vindt hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer van de TU Delft.
Volgens de hoogleraar wordt al tien jaar lang gesproken over de afspraken tussen overheid en corporaties. "Hoe de regulering moet plaatsvinden, hoe het toezicht moet worden afgebakend en wat de taken van corporaties zijn", zegt Peter Boelhouwer.
"Er liggen stapels rapporten en onderzoek van de Kamer en daar moet nu eindelijk een besluit over worden genomen. Er ligt een concept woningwet, die nu moet worden ingevoerd", legt Boelhouwer uit.
Zwaar middel
De hoogleraar vindt het prima dat er onderzoek komt, maar een enquête is wel een zwaar middel. "Dan moeten mensen onder ede gehoord worden en het kan heel lang duren. Ik vraag me af of de ontsporingen, die we hebben gezien hebben in de sector, een enquête noodzakelijk maken."
"De Kamer moet eerst haar eigen huiswerk doen en zorgen dat die ordening goed wordt geregeld," stelt Boelhouwer. "En dat je daarnaast onderzoek doet naar de positie van corporaties en de zaken die zijn misgegaan, lijkt me prima."
SS Rotterdam
Boelhouwer benadrukt dat het ook allemaal wel hele verschillende zaken zijn. "Vestia kun je niet vergelijken met de SS Rotterdam en ook niet met fraudezaken."
Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer over zo'n parlementaire enquête en de toestanden bij de woningcorporatie Vestia. De organisatie kwam in de problemen doordat zij voor miljarden euro’s aan derivaten bezit.
Rentestijging
Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. Vestia kreeg al steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor ruim 1,5 miljard.
Topman Erik Staal vertrok met een vergoeding van ruim 3,5 miljoen euro. Intussen werd duidelijk dat nieuwe Vestiahuurders extra hoge huren te betalen krijgen. Een en ander viel niet in goede aarde.
Meerderheid Kamer
Woensdag bleek al dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is te porren voor een parlementaire enquête naar de hele woningcorporatiesector.
PvdA, SP en PVV steunden woensdag al een voorstel van het CDA om zo'n onderzoek onder ede te beginnen. De zorgelijke situatie bij woningcorporatie Vestia was voor de CDA-fractie alleen maar de druppel.