Nieuws6 dec '13 10:31Aangepast op 6 dec '13 11:19

'Tweede hoofdverdachte Kunsthalroof gepakt'

Auteur: Thijs Baas

De enige nog voortvluchtige verdachte van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, is opgepakt in Engeland. Dat heeft de Roemeense televisiezender Realitatea TV vrijdag gemeld.

Het gaat om de Roemeen Adrian Procop, die wordt gezien als de tweede hoofdverdachte naast Radu Dogaru. Procop werd sinds begin dit jaar internationaal gezocht. De Roemeense justitie ziet hem als 'het brein' achter de roof.

Dogaru en Procop zouden samen hebben ingebroken en de zeven kunstwerken hebben meegenomen. De vijf andere verdachten waren al opgepakt en staan terecht in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dogaru en handlanger Eugen Darie hebben hun rol bekend en zijn onlangs beiden veroordeeld tot 6 jaar en 8 maanden cel. Zij zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie vecht het vonnis aan.

Procop is een jeugdvriend van Dogaru en eveneens afkomstig uit het in Oost-Roemenië gelegen dorpje Carcaliu. Hij werd al op 16 november vorig jaar als maatje van Dogaru in Rotterdam aangehouden door de politie. Hij werd toen getraceerd omdat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Na verhoor liet de politie Procop echter gaan, omdat hij niet als één van de dieven geïdentificeerd kon worden.

Direct na de eerste drie arrestaties in januari van dit jaar, verdween Procop spoorloos. Hij zou het laatst in Italië gezien zijn, samen met zijn vader.

Dit voorjaar bleek dat Procop waarschijnlijk een hoofdrol had vervuld en werd er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Donderdag kwam er volgens de Roemeense tv een bericht van Interpol uit Manchester dat Procop was gearresteerd.

Gerelateerde artikelen