Nieuws17 okt '12 12:03

Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar

Auteur: Harmen Simon Teunis

Steeds meer consumenten zijn van plan te veranderen van zorgverzekeraar. Dat lijkt uit onderzoek in opdracht van Independer.nl.

Dit jaar is 6,2 procent van de consumenten van plan om te veranderen van zorgverzekeraar. Dat is 0,2 procent meer dan vorig jaar, toen zijn miljoen consumenten switchten naar een andere verzekeraar. Dat staat in het onderzoek dat Independer.nl liet uitvoeren door TNS Nipo.

In het onderzoek is vanaf begin oktober gevraagd hoe hoog de zogenaamde switchintentie is. Met andere woorden; of mensen van plan zijn over te stappen."Mensen hebben op basis van de ophef in de media rondom de premies van DSW en de economische crisis en de stijgende zorgkosten blijkbaar meer dan vorige jaren de intentie om over te stappen", zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer.nl.

Of de ophef in de media over de premie van DSW daar iets mee te maken heeft, is speculeren, geeft Hilhorst toe. Dat is in het onderzoek ook niet aan de orde gekomen. "Wij proberen te interpreteren waardoor dat komt. Er is dit jaar redelijk wat ophef over stijgende zorgkosten, de stijging van het eigen risico en de stijging in de basisverzekering. Dat alles bij elkaar, vermoeden wij, veroorzaakt deze stijging in switchintentie."

Lichte stijging
Hoewel er de stijging in het aantal mensen dat overstapt naar een andere verzekeraar is gestegen, is de stijging maar licht. Zeker als het aantal mensen dat overstapt in perspectief wordt geplaatst. "Het betekent dat de gemiddelde consument eens in de 16 tot 17 jaar overstapt. Als je kijkt hoe vaak er iets wijzigt in je persoonlijke situatie dan is eens in de 16 jaar iets wijzigen qua zorgverzekering maar heel beperkt."

Tevredenheid
Dat mensen niet heel snel overstappen komt volgens Hilhorst omdat mensen tevreden zijn over hun huidige zorgverzekeraar. "De consument kent zijn eigen zorgverzekeraar qua kwaliteit een score toe van ongeveer een acht."

Switchen levert geld op
Toch zou Hilhorst de consument willen aanraden toch kritisch te kijken of een overstap geen geld oplevert. Want dat er geld bespaard kan worden, is duidelijk. "Wanneer je kritisch bekijkt of je al die aanvullingen nodig hebt, kan een gezin al snel 100 tot 200 euro besparen. Ook zoeken naar de laagste premie voor de basisverzekering levert al snel 100 tot 150 euro op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen