Nieuws21 nov '12 16:10

Kamer wil lagere EU-begroting

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Tweede Kamer wil dat het kabinet vasthoudt aan een verlaging van de Europese begroting. Sommige partijen vinden dat het kabinet nog veel verder moet gaan.

Dat bleek woensdag in het Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag. Tijdens de top gaan de Europese leiders de nieuwe 7-jarenbegroting van de EU bespreken.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen zei vast te houden aan een begroting die zeker 100 miljard euro lager ligt dan het voorstel van de Europese Commissie. Als de onderhandelingen niet goed worden gespeeld, kan het voor Nederland "heel duur'' worden, aldus Verheijen.

PvdA'er Michiel Servaes pleitte voor een "sobere, moderne en rechtvaardige begroting''. In tijden van pijnlijke bezuinigingen in de EU-landen is het niet uit te leggen dat de Commissie een groter budget zou krijgen, vindt hij.

Nederland nog steeds de Sjaak
PVV'er Barry Madlener vindt dat "volstrekt onvoldoende''. Dan is Nederland nog steeds "de Sjaak'' en betaalt ons land per Nederlander nog altijd veel meer dan de Duitsers of Britten. De ChristenUnie vindt dat de EU moet snoeien in de agentschappen, de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren moet versoberen en stoppen met de verhuizingen van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg.

Verheijen haalde nog uit naar de Franse president François Hollande die zich volgens hem permitteerde om de 'nettobetalers' in de EU te kapittelen over een gebrek aan solidariteit. "Dat is een gotspe. Als hij geld wil overmaken naar een Hongaarse boerderij of een Portugees fietspad, doet hij dat maar, maar niet van ons geld. Dat is pronken met onze veren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen