Nieuws6 jul '11 12:20Aangepast op 6 jul '11 14:20

Kopenhagen wil Amsterdamse grachtengordel [slideshow]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Kopenhagen wil ook een Amsterdamse grachtengordel. De Deense hoofdstad wil zo voorkomen dat de stad nog eens overstroomt. De stad kreeg afgelopen week de zwaarste regenval in 400 jaar te verwerken en kampt nog altijd met de gevolgen.

Het idee van een Amsterdams grachtensysteem komt van de directeur van het energiebedrijf van Kopenhagen, dat ook verantwoordelijk is voor het rioolstelsel. Dat kon zaterdag de enorme stortbuien niet aan.
De Deense minister van Milieu Karen Elleman heeft inmiddels beloofd na het zomerreces de gemeente Kopenhagen de mogelijkheden te geven om grachten, bassins en overloopgebieden aan te leggen.
Kritiek
Omdat voor de aanleg van grachten veel gebouwen moeten worden gesloopt in het compacte centrum van Kopenhagen is een milieu- en bouwexpert van de gemeente sceptisch. "Maar er moet zeker iets gebeuren, want zware regenbuien kunnen vaker voorkomen'', zei de woordvoerder.
Gevolgen
Vier dagen na de watersnood rijden de treinen in en rond Kopenhagen nog altijd niet normaal. De schade aan alleen al gebouwen van de gemeente wordt geschat op ruim 12 miljoen euro.
Zicht op de totale schade in de stad ontbreekt nog. 50.000 inwoners in het stadshart moeten tot volgend weekeinde wachten voordat ze weer warm water hebben, omdat de warmte-installaties onder water hebben gestaan.
Ratten
Kelders en toiletten spoelden over, ook in het Deense parlementsgebouw. Met het rioolwater kwamen dode en levende ratten omhoog. Twee belangrijke ziekenhuizen stonden op het punt 1400 patiënten te evacueren. Een restauranthouder sprak van "Titanic-taferelen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen