Nieuws15 jul '12 11:03

Europese ontwikkelingen beïnvloeden kiezer

Auteur: Anne-Greet Haars

Het lijkt er op dat de ontwikkelingen in Europa de krachtsverhoudingen op het Binnenhof beïnvloeden. Daarvan is nu vooral D66, voorstander van een sterk Europa, de dupe, blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De Hond ziet al twee weken een duidelijke verzwakking van D66. In de peiling van deze week daalt de partij 2 zetels naar 15. Die daling komt volgens De Hond doordat bij steeds meer Nederlandse kiezers pessimisme of cynisme over de ontwikkelingen in Europa toeslaat.

VVD
De VVD staat met 31 zetels weer gelijk met de SP. PvdA en PVV staan gelijk op 19 zetels, gevolgd door D66 met 15 en CDA met 14 zetels. De ChristenUnie telt ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen in 2010 2 zetels winst (7) en GroenLinks daalt er 5 (5).

Kleine partijen
Onder de kleine partijen is te zien dat 50Plus en PiratenPartij ruim boven de kiesdrempel scoren. De eerste haalt zijn kiezers vrijwel alleen onder 50-plussers.

De PiratenPartij begint vooral populair te worden bij mannelijke kiezers onder de 30 jaar. Beide partijen staan dicht bij een tweede zetel. De partij van Hero Brinkman (DKP) blijft wel duidelijk onder de kiesdeler.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen