Nieuws13 jul '12 19:46Aangepast op 14 jul '12 10:50

Brinkman: "3 tot 5 zetels zeker haalbaar"

Auteur: Marjan van den Berg

Hero Brinkman mikt met zijn DPK op 3 tot 5 zetels, maar gaat ook de Kamer in als hij maar één zetel zou krijgen. "Alleen zou ik daar wel heel verdrietig om worden."

Brinkman brak in maart met de PVV uit onvrede over de houding van Geert Wilders ten opzichte van zijn voorstellen om de PVV te democratiseren.

Brinkman's DPK, een fusiepartij van zijn eigen Onafhankelijke Burger Partij en van Trots op Nederland, kwam vrijdag met zijn kandidatenlijst en programma.

Op de kandidatenlijst staan maar liefst 50 namen. Van hen komen mogelijk maar een paar in de Kamer, verwacht Brinkman. "Voor mijn gevoel is 3 tot 5 zetels zeker haalbaar", zo zei hij op BNR.

Maar ook met minder neemt hij eventueel genoegen. "Ook als ik één zetel zou krijgen, ga ik absoluut door, alleen zou ik daar wel heel verdrietig om worden."

Kandidaten
Na lijsttrekker Brinkman staat ondernemer Carlo Strijk op nummer 2. Strijk deed in 2006 nog een gooi naar het lijsttrekkerschap van D66. Strijk is volgens zijn eigen twitteraccount trainer/coach op het gebied van 'personal branding, communicatie, carrière/levensvragen en je missie in het leven!'. Hij presenteerde voor RTL5 het programma Hartedieven en voor de TROS de BankGiro Loterij-show. Na een zwaar herseninfarct belandde hij in 2007 in een rolstoel. Hij schreef een boek over hoe hij er fysiek en mentaal weer bovenop kwam.

Op nummer 3 staat Jeanette Winter, gevolgd door Jacques Arntz en Martin Hagen. Jacky Stevens, die samen met Brinkman in hun tijd bij de PVV het initiatief nam voor een PVV-jongerendag, staat op nummer 39 op de lijst.

Programma
In het programma van DPK staat dat Nederland afscheid moet nemen van de euro, uit de Europese Unie moet stappen en samen met gelijkgestemde rijke Europese landen een nieuwe economische gemeenschap moet vormen met een eigen munt, de neuro.

DPK pleit verder voor het liberaliseren van gevangenissen. De 20 miljoen euro die dat oplevert kan naar ouderenzorg. Brinkman wil de winstbelasting voor het midden- en kleinbedrijf verlagen. Kleine zelfstandigen (zzp'ers) hoeven van hem geen lokale lasten te betalen. De overheid moet eerst zelf bezuinigen voordat zij bij de burger aanklopt.

Op ontwikkelingshulp kan worden gekort. Ook wil hij een strenger immigratie-, integratie- en veiligheidsbeleid, maar wel "met de menselijke maat''.

Koffertje
Over de zaak rond het koffertje met geld dat PVV-leider Geert Wilders al dan niet aan advocaat Bram Moszkowicz heeft overhandigd, wilde Brinkman in de uitzending niets meer kwijt, behalve dat hij er geen spijt van heeft dat hij er ooit over is begonnen. "Nee, want ik vind dat de kiezer dat moet weten."

BNR's Petra Grijzen: "Dus hij bestaat wel?" Brinkman: "Nee, dat zeg ik niet. Ik ben een debat aangegaan waarin ik tussen de eerste en de tweede termijn 180 graden van standpunt ben veranderd. Ik vind dat de kiezer gewoon moet weten: wat is daarbij de gedachtengang van Hero Brinkman geweest?"

Brinkman bevestigt dat hij iets heeft geloofd wat Wilders tegen hem heeft gezegd en wat later niet waar bleek te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen