Nieuws7 jun '12 08:27

Opzettelijk schaarste op de woningmarkt creëren

Auteur: Anne-Greet Haars

Zuid-Holland stelt de bouw van 70.000 woningen uit tot na 2020. Zo wil de provincie schaarste creëren en dat moet de woningmarkt weer een beetje vlot trekken.

In totaal wordt 40 procent van de bouwplannen tot 2020 niet gerealiseerd.

Ingezakt
“Je ziet dat de verkoop van woningen, en zeker van nieuwbouwwoningen, behoorlijk is ingezakt. Men heeft de grootste moeite om nieuwbouwwoningen aan de man te brengen”, legt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt TU Delft, uit.  

“Als er teveel bouwprojecten in de aanbieding komen, dan wordt er niks meer verkocht. Mensen gaan shoppen bij alle projecten. Ik denk dat de provincie Zuid-Holland de situatie, wellicht ook voor de toekomst, somber inziet en daarom het aantal plannen gaat beperken.”

Andere provincies
BNR deed een rondje langs de velden en de andere provincies bleken zoiets helemaal niet van plan te zijn.

In de provincie Utrecht kijken ze op van het idee om een opzettelijk schaarste te creëren op de woningmarkt. Daar doen ze juist heel erg hun best om de schaarste weg te werken. Ze houden vast aan de planning zoals deze is. Zelfs als we blijven bouwen ontstaat er een tekort, zegt de woordvoerder van Utrecht.

Gelderland: concurrentie voorkomen
In Gelderland zijn de woningbouwplannen al heel snel na het uitbreken van de crisis teruggeschroefd. Maar gedeputeerde Cor Verdaas zegt niet te geloven dat schaarste als doel een goed idee is.

Wel willen ze voorkomen dat woningbouwprojecten elkaar beconcurreren. Vaak gaat een project pas van start als 70 procent is verkocht. Als er dan een leuker project voorbij komt, dan trekken geïnteresseerde kopers zich terug.

Noord Holland: beter verdelen
In de provincie Noord-Holland proberen ze ook de woningmarkt te beïnvloeden. De woningbouwprojecten worden beter over de provincie verdeeld om concurrentie te voorkomen. Maar volgens een woordvoerder is er in deze provincie geen sprake van dat ze opzettelijk voor een tekort willen zorgen. Ze kijken meer naar de vraag naar de woningen. Daarvoor was de woningbehoefte leidend in de provincie, maar er zit een verschil tussen wie een woning wil kopen en kan kopen.

Ook de provincies Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel reageren hetzelfde: er worden wel wat minder woningen gebouwd, maar niet zoveel dat het er te weinig zijn.

Gerelateerde artikelen