Kinderen betalen de rekening van de crisis
Kinderen zijn de dupe van de crisis, zo wordt geconcludeerd in de Kinderrechtenmonitor 2013 die vandaag wordt gepresenteerd door Kinderombudsman Marc Dullaert.
"Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg'', zegt Dullaert. Hij wijst erop dat 1 op de 9 kinderen, oftewel 377.000 kinderen, in Nederland onder de armoedegrens leeft.
De Kinderombudsman maakt zich zorgen over spanningen in gezinnen met financiële problemen. "Wij krijgen nu al signalen dat de druk op gezinnen enorm toeneemt en dat helaas het aantal vechtscheidingen, maar ook meldingen van kindermishandeling om deze reden toenemen."
Leerrecht
Verder gaan duizenden kinderen niet naar school; volgens Dullaert omdat de leerplicht te rigide is. Zo zitten kinderen met een ziekte of een stoornis vaak thuis omdat 5 lesdagen per week voor hen te zwaar is. De Kinderombudsman zegt met staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) in gesprek te zijn over maatwerk voor deze groep kinderen. "Zij hebben recht op onderwijs. Het is leerrecht in plaats van leerplicht."
Zorg
Ook zijn er voor kinderen en jongeren lange wachttijden in de zorg en zijn veel kinderen nog slachtoffer van mishandeling. Verder is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd. Dan zijn er ook nog jaarlijks 9000 zwerfjongeren onder de 23 jaar.
Dullaert spreekt zijn bezorgdheid uit over het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten. "Die moeten dan meer doen met minder geld. Ik vraag de overheid dringend om met een bepaald minimum te komen wat betreft kwaliteit van zorg en toegang tot zorg die in alle gemeenten geldt."
De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het CBS. Dullaert komt met tal van aanbevelingen. Zo moet de politie bijvoorbeeld een up-to-date registratiesysteem krijgen van vermiste kinderen.