Nieuws5 okt '12 16:43

GroenLinks partijtop krijgt de volle laag

Auteur: Mijke Hurkx

GroenLinks-kopstukken Femke Halsema, Ineke van Gent en Tofik Dibi haalden via Twitter hard uit naar het bestuur. Ook Dwars, de GroenLinks-jongeren, vinden dat de partijtop zich moet schamen.

"Zo, 'partijtop', mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen'', schreef Halsema, de voorganger van de vrijdag afgetreden Sap. En oud-Kamerlid Tofik Dibi: "Hoe kan je als partij een democratische, sociale en rechtvaardige samenleving propageren als je zo met eigen mensen omgaat?'' Ook oud-Kamerlid Ineke van Gent richtte haar pijlen op het bestuur: Sap "stak diverse keren moedig haar nek uit en nu is haar kop eraf gehakt door wispelturige 'partijtop'.''

Dwars
Ook Dwars, de GroenLinks-jongeren, vinden dat de partijtop zich moet zich schamen. "Dit is bizar. Partijfunctionarissen lijken meer vertrouwen te hebben in journalisten dan in elkaar'', aldus Dwars-voorzitter Jojanneke Vanderveen. Volgens haar is er "overduidelijk meer aan de hand dan een gebrek aan leiderschap bij Jolande Sap''.

Het besluit van de partijtop verstoort het lopende onderzoek naar de verkiezingsnederlaag, aldus Vanderveen. Ze wil dat de commissie-Van Es, die de verkiezingen evalueert, voldoende ruimte krijgt om haar werk uit te voeren. "Alleen zo kunnen we hier zorgvuldig mee omgaan en zorgen dat iedereen die gehoord moet worden, ook gehoord wordt'', stelt de Dwars-voorzitter.

De opdracht voor GroenLinks om weer een gedegen partijcultuur op te bouwen, is volgens Vanderveen immens en dus moeten de handen uit de mouwen. "Wij geloven volledig in het bestaansrecht van GroenLinks. Er is alleen veel werk aan de winkel," aldus Vanderveen.

Gerelateerde artikelen