Nieuws3 apr '12 16:30

Nog steeds gevechten in Syrië

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Syrische president Bashar al-Assad breekt zijn belofte om mee te werken aan de invoering van een vredesplan. Dinsdag zijn in het land verschillende hevige gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Het regime van Assad zet versterkingen in. Tegenstanders van het regime beschuldigden het Syrische leger ervan bombardementen uit te voeren in de steden Homs en Zabadan, om de rebellen te verzwakken in de aanloop van een mogelijke wapenstilstand.

Een Syrische mensenrechtenorganisatie meldde dat onder meer de provincies Daraa en Idlib en de omgeving van de hoofdstad Damascus het toneel zijn van hevige strijd.

Extra troepen
In Daraa, waar de protesten tegen het regime een jaar geleden begonnen, braken gevechten uit nadat rebellen legerposten hadden aangevallen. In de stad Dael, gelegen in dezelfde regio, werden extra troepen aangevoerd. Het leger deed hier maandag invallen en verrichtte arrestaties.

Vredesplan
Het regime in Damascus ging maandag akkoord met de invoering van een deel van het vredesplan van Kofi Annan, de speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties. Dat behelst dat alle militaire eenheden zich voor 10 april uit de steden zullen terugtrekken. Daarna moet er binnen 48 uur een wapenstilstand komen, aldus een woordvoerder van Annan.

Het is de bedoeling dat een dezer dagen VN-medewerkers naar Damascus reizen om afspraken te maken over hoe waarnemers toezicht kunnen houden op de wapenstilstand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen