Japanse bedrijven staken productie in China
Grote Japanse bedrijven als Honda, Mazda, Panasonic en Canon leggen hun productie in China enkele dagen stil. De concerns reageren daarmee op de felle anti-Japanse protesten in China.
Die protesten zijn opgelaaid naar aanleiding van een conflict tussen Japan en China over een paar eilandjes. Die zijn onbewoond, maar zouden rijk zijn aan grondstoffen en beide landen maken daar aanspraak op.
Volgens Marije Vlaskamp, correspondent in China, heeft de sluiting nu al grote gevolgen. “Japanse producten zijn een stuk minder populair en de verkoopcijfers van Japanse auto’s zijn met tien procent gekelderd. Als je alles bij elkaar neemt, schijnt er zo’n 340 miljard Amerikaanse dollar in het riool te verdwijnen.”
Jarenlange kwestie
Vlaskamp zegt bij BNR dat dit al een jarenlange kwestie is: “Er zitten veel grondstoffen onder de eilanden. Het gaat om gas, olie, maar ook om heel erg veel vis. De afgelopen jaren waren er allerlei initiatieven om dit gebied gezamenlijk te ontwikkelen, maar dat is niet gelukt.”
Japan-kenner Radboud Molijn legt bij BNR uit dat de eilanden laatst van eigenaar zijn verwisseld, toen heeft de Japanse overheid twee eilanden gekocht. Dit is volgens hem de directe aanleiding voor het oplaaien van de protesten.
Territoriale claims
De kans dat of Japan of China zich in deze kwestie snel gewonnen zal geven, is volgen Molijn klein: “Japan is redelijk standvastig, het land staat op zijn strepen wat betreft claims. Molijn zegt dat Japan nog een aantal territoriale claims heeft met Rusland en Korea. “Als ze nu te snel toegeven is de rest verloren.” De Japan-kenner legt uit dat beide landen bovendien enorm onder druk staan om niet zwak over te komen. Japan staat aan de vooravond van verkiezingen en ook in China is er een machtswissel. “De binnenlandse druk is groot.”
Autobedrijven
Honda legt de productie in vier fabrieken in China dinsdag en woensdag stil. De fabrieken, waarvan Honda het bezit deelt met Chinese partijen, hebben een capaciteit om jaarlijks 820.000 auto's te bouwen. Mazda staakt het werk in zijn enige Chinese fabriek dinsdag en hervat de productie pas weer volgende week.
Bronnen meldden tegenover Reuters dat ook Nissan heeft besloten tot een productiestop. Het bedrijf heeft 2 fabrieken in China, waar naar verluidt op zijn vroegst woensdag de productie wordt hervat.
Ook de Chinese vestigingen van de Japanse elektronicabedrijven Panasonic en Canon stoppen tijdelijk de productie. Het gaat om drie van de vier fabrieken van Panasonic en enkele fabrieken van Canon. Vestigingen van Panasonic zijn aangevallen door de Chinese demonstranten.
Ook protesten in Nederland
Chinezen in Nederland gaan woensdag demonstreren bij de Japanse ambassade in Den
Haag. Ze protesteren tegen de Japanse aankoop van de drie eilanden in de
Oost-Chinese Zee. Dat heeft een speciaal voor de gelegenheid opgericht comité
van Chinezen in Nederland maandag aangekondigd.
Volgens China behoren de eilanden tot Chinees grondgebied.
Ook Chinezen in Nederland zijn boos, zegt een woordvoerder van het comité. De protestactie begint woensdag om 11.00 uur op het Malieveld. Vandaar lopen de demonstranten naar de Japanse ambassade. Daar zullen de demonstranten een protestbrief overhandigen aan de ambassadeur. Het comité verwacht dat circa 300 Chinezen in Nederland zullen meedoen.