Nieuws8 sep '12 13:32

China trekt aan alarmbel over economie

Auteur: Fleur de Bruijn

China en Rusland trekken aan de alarmbel over de toestand van de wereldeconomie.

Op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok drongen zij er zaterdag op aan zichzelf te beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.

De Chinese president Hu Jintao zei al het mogelijke te zullen doen om de economie van de 21 APEC-landen te versterken. Door herstel van het economisch evenwicht hoopt hij ook het wereldwijde economische herstel te verbeteren, zei hij zaterdag op de jaarlijkse economische top.

Worstelende wereldeconomie
Hu Jintao hoopt daarmee de vrees weg te nemen dat een Chinese groeivertraging de worstelende wereldeconomie verder verlamt. De Chinese president gaf toe dat de economie van zijn land te maken heeft met ‘merkbare neerwaartse druk’.

China had op vrijdag al aangekondigd miljarden in infrastructurele projecten te pompen om de afvlakkende economische groei te ondersteunen.

Wegnemen handelsbarrières
De Russische president Vladimir Poetin hield een pleidooi voor het wegnemen van handelsbarrières. “Het is belangrijk om bruggen te bouwen, geen muren. We moeten blijven streven naar meer integratie'', zei Poetin.

De APEC-leiders kwamen voor de topconferentie samen op een klein eiland die door een spectaculaire nieuwe brug is verbonden met Vladivostok.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen