Nieuws21 nov '12 17:14

Langstudeerboete kost miljoenen

Auteur: Anne-Greet Haars

Het invoeren en weer afschaffen van de langstudeerboete heeft het ministerie van Onderwijs ruim 12,3 miljoen euro gekost. Dat meldt de NOS.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) moest de maatregel voor het ministerie invoeren en later weer afschaffen. Dat kostte in 2011 ruim 7100 uur, in 2012 kostte het 14.000 uur en zal in 2013 nog eens 2000 uur kosten. Dat staat gelijk aan een kostenpost van ruim 2,3 miljoen euro, blijkt uit een berekening die de NOS via een Wob-procedure bij het departement heeft opgevraagd.

Handicap
Daarnaast kregen hogescholen en universiteiten 10 miljoen euro om de gevolgen van de langstudeerboete voor mensen met bijvoorbeeld een handicap te verzachten. Dat geld mogen de instellingen nu houden, waardoor het totale kostenplaatje uitkomt op 12,3 miljoen euro.

Zijlstra
Staatssecretaris Halbe Zijlstra, die in het vorige kabinet over hoger onderwijs ging, had eerder al aangegeven dat er met het inpassen en terugdraaien van de regeling "zeker een aantal miljoenen verloren zijn gegaan''.

"En heel veel tijd'', zei hij daarbij. De verwachting is dat studenten die de boete voor dit schooljaar hebben betaald, uiterlijk 1 december hun geld krijgen teruggestort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen