Nieuws26 sep '13 12:45Aangepast op 26 sep '13 14:19

Celstraf 50 jaar Charles Taylor bekrachtigd

Auteur: BNR Webredactie

Charles Taylor, de voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia heeft donderdag in hoger beroep 50 jaar cel gekregen wegens zijn rol bij gruwelen die in de regio werden gepleegd in de jaren 1996-2002.

Het Speciale Hof voor Sierrea-Leone (SCSL) in Leidschendam bekrachtigde daarmee in hoger beroep de straf die hij eerder door het SCSL kreeg opgelegd.

Voor het Hof is er absoluut geen twijfel 'over de feiten', vertelt verslaggever Laurens Boven, die bij het vonnis aanwezig was. "Niet over de oorlog in Sierra Leone en niet over de betrokkenheid van Taylor."

Bloeddorstig
De bewijzen zijn voor het Hof hard genoeg 'om Taylor, het staatshoofd van Liberia, te verbinden aan de feiten in de oorlog in Sierra Leone'. "Die oorlog werd gevoerd door een rebellengroep, de RUF, die ongelooflijk bloeddorstig te werk ging. Volgens het Hof is het een organisatie die volledig is ingericht op het verspreiden van terreur en het in controle krijgen van delen van het land en met name de diamantmijnen."

Charles Taylor zelf zei vandaag helemaal niks, aldus Boven. "Hij heeft een keer bevestigd dat 'ie er is en moest een paar keer staan tijdens het proces. Verder zat hij een paar keer voorover gebogen mee te schrijven. Hij keek ernstig uit zijn ogen. Hij moet zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië: 50 jaar cel daar. Daarover heeft hij beroep aangetekend, maar dat veegde de rechter van de tafel. Het wordt Engeland, niet een land in Afrika."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen