Nieuws28 mrt '13 08:07

Advocaat Jasper S.: verwantschapsonderzoek is groot succes

Auteur: Fleur de Bruijn

Bijna 14 jaar na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra, staat de verdachte Jasper S. donderdag voor de rechter. Een verwantschapsonderzoek wees S. aan. Hij heeft de moord bekend.

Het is nog niet helemaal zeker of dan ook de eis tegen S. valt. De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag een reservedag ingelast, mocht de zaak donderdag niet worden afgehandeld.

S. werd pas vorig jaar ontmaskerd toen in de regio van het misdrijf een DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. “Je wilt met zo’n onderzoek zo veel mogelijk familie in kaart brengen, maar wat niemand had verwacht, is dat mijn cliënt ook op het onderzoek is afgekomen”, legt Jan Vlug, de advocaat van Jasper S., uit.

Kaart van de oorlog
Vlug noemt het verwantschapsonderzoek een succes en hij verwacht dat er stemmen op zullen gaan om DNA-onderzoek verder uit te breiden, maar de advocaat is daar niet gelukkig mee. “Nu zegt men: sla het DNA van iedereen op, zodat je iedere moord of verkrachting kunt oplossen, maar dat DNA geeft ook specifieke informatie over iemands afkomst. Je kunt bijvoorbeeld aan DNA zien of iemand een Sefardische jood is. In 1940-1945 waren ze dol geweest op een dergelijke registratie.”

Vlug speelt hiermee de kaart van de oorlog, maar zijn zorg is ook actueel: “Je laat overal DNA achter. Neem het voorbeeld van een bureau, daar zit DNA op van tientallen mensen. Als er lijk onder dat bureau wordt gevonden, heb je heel veel potentiële verdachten, dan kun je ongelukken verwachten.”

Veenklooster
Het lichaam van Marianne werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland bij Veenklooster. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat S. haar onder dwang van een mes meenam. Hij zou haar hebben verkracht en haar daarna met haar eigen bh hebben gewurgd en met een zakmes haar keel hebben doorgesneden.

In februari stond S. ook al voor de rechter, het ging toen om een niet inhoudelijke behandeling. Toen bleek uit verschillende onderzoeken dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Tbs is daarom volgens het OM absoluut niet aan de orde, want dat is alleen voor mensen met wie geestelijk van alles mis is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen