
Het is nog niet helemaal zeker of dan ook de eis tegen S. valt. De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag een reservedag ingelast, mocht de zaak donderdag niet worden afgehandeld.
S. werd pas vorig jaar ontmaskerd toen in de regio van het misdrijf een DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. “Je wilt met zo’n onderzoek zo veel mogelijk familie in kaart brengen, maar wat niemand had verwacht, is dat mijn cliënt ook op het onderzoek is afgekomen”, legt Jan Vlug, de advocaat van Jasper S., uit.
Kaart van de oorlog
Vlug noemt het verwantschapsonderzoek een succes en hij verwacht
dat er stemmen op zullen gaan om DNA-onderzoek verder uit te breiden, maar de advocaat is daar niet gelukkig mee. “Nu zegt men: sla het DNA van
iedereen op, zodat je iedere moord of verkrachting kunt oplossen, maar dat DNA
geeft ook specifieke informatie over iemands afkomst. Je kunt bijvoorbeeld aan DNA
zien of iemand een Sefardische jood is. In 1940-1945 waren ze dol geweest op een
dergelijke registratie.”
Vlug speelt hiermee de kaart van de oorlog, maar zijn zorg is ook actueel: “Je laat overal DNA achter. Neem het voorbeeld van een bureau, daar zit DNA op van tientallen mensen. Als er lijk onder dat bureau wordt gevonden, heb je heel veel potentiële verdachten, dan kun je ongelukken verwachten.”
Veenklooster
Het lichaam van Marianne werd op 1 mei
1999 gevonden in een weiland bij Veenklooster. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat
ervan uit dat S. haar onder dwang van een mes meenam. Hij zou haar hebben
verkracht en haar daarna met haar eigen bh hebben gewurgd en met een zakmes haar
keel hebben doorgesneden.
In februari stond S. ook al voor de rechter, het ging toen om een niet inhoudelijke behandeling. Toen bleek uit verschillende onderzoeken dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Tbs is daarom volgens het OM absoluut niet aan de orde, want dat is alleen voor mensen met wie geestelijk van alles mis is.