Nieuws28 mrt '13 16:59Aangepast op 28 mrt '13 19:58

Bauke Vaatstra: Onvoorstelbaar dat 'rat' S. advocaat heeft

Auteur: Melvin Captein

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, noemt Jasper S. een rat en kan zich niet voorstellen dat hij niet de hoogst mogelijke straf krijgt. Dat zei hij tijdens zijn slachtofferverklaring bij de behandeling van de zaak Marianne Vaatstra.

Na de verklaring van Jasper S., die vertelde de 16-jarige Marianne in een 'seksuele roes' te hebben verkracht en vermoord, zei de vader dat hij nooit een beeld heeft gehad bij wat er die bewuste nacht precies is gebeurd. Tot nu. "Hij heeft haar verkracht. Onvoorstelbaar. Omdat zijn kop leeg moest! Wij zijn hier dag en nacht mee bezig geweest, 13 jaar lang. Dat hij een advocaat heeft... Ik kan het me niet voorstellen. Maar dat kan in Nederland." De vader van Marianne gelooft niet dat S. zich het nodige van die nacht niet meer kan herinneren, zoals hij eerder vandaag verklaarde. "Het schijnt een slimme man te zijn. Hij heeft hoge cijfers gehaald.''

Kapot huwelijk
Ook Marianne's zus Wilma benadrukt hoe hard het gezin Vaatstra heeft geleden onder de daden van Jasper S. "Marianne is een vreselijke dood gestorven. Maar met haar ook mijn vader en moeder. In het gezin Vaatstra zijn we allemaal onze eigen weg gegaan. Mijn gezondheid heeft het gekost, veel pijn door stress. Hopelijk mag het recht vandaag zegevieren."

De moeder van Marianne Vaatstra sprak uit dat het verlies van Marianne nog steeds als een grote gapende wond voelt. "Het leven is overleven geworden. Al 13 jaar leven wij met afschuw. Wie is de man die haar dit heeft aangedaan? Wie heeft haar op afschuwelijke wijze verkracht en vermoord? Wie heeft haar als laatste gezien met doodsangst in de ogen? Hoe kan iemand 13 jaar zijn mond houden? Om zijn gezin te beschermen? Maar die andere gezinnen dan? Niets voelt meer hetzelfde in onze familie. Mijn huwelijk is kapot, de relatie met de kinderen is verstoord."

Egoïsme
Zus Ineke verklaarde de moordenaar van haar zus nooit te kunnen vergeven. "Excuses wil ik niet horen. En vergeving bestaat niet in mijn woordenboek. Dit komt nooit meer goed. Onze familie heeft levenslang. Dat hij zijn leven door heeft geleefd... dat is egoïsme ten top."

Jasper S. was emotioneel tijdens de vier verklaringen van nabestaanden. "Er zijn geen woorden voor om hierop te reageren. Het snijdt me door de ziel", sprak hij.

Schadevergoeding
De familie claimt tienduizende euro's aan shockschadevergoeding. Voor twee nabestaanden is de eis 25.000 euro per persoon, voor twee anderen elk 15.000. De familieleden zouden een psychische ziekte ontwikkeld hebben en lijden onder post-traumatische stress. De advocaat van de familie doet een oproep aan de verdediging deze claim niet te betwisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen