Nieuws18 jun '13 15:38

FNV Bouw waarschuwt voor hittegevaar

Auteur: BNR Webredactie

Bouwvakkers, dakdekkers en wegwerkers moeten bedacht zijn op hittegevaar. Hiervoor waarschuwt FNV Bouw. Dinsdag kreeg de vakbond al diverse telefoontjes van mensen in de bouw en infra die willen weten wat hun rechten zijn bij hitte en tips om het werk veilig te blijven uitoefenen.

"We hebben nog geen signalen ontvangen vanaf bouwplaatsen waar het werk wordt stilgelegd. Daar lijkt het met één hittedag ook nog wat vroeg voor'', meent een woordvoerster.

Maar woensdagmiddag wordt het echt heet in Nederland, op veel plaatsen 30 tot 35 graden. "Dat nu eindelijk de zon schijnt is fijn, maar buiten werken onder dit soort omstandigheden is topsport: het kan grote risico’s meebrengen'', zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw.

Dampende machines
Volgens Crombeen is het voornaamste gevaar bij inspannend werken in de hitte concentratieverlies. "Dakdekkers en asfalteerders bijvoorbeeld werken met branders en dampende machines. Als zij aan de rand van het dak of bovenop de machine opeens onwel worden, is dat meteen levensgevaarlijk.'' Ook bouwvakkers moeten oppassen, al kunnen zij op hun bouwplaats de schaduw soms nog opzoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen