Nieuws4 nov '12 13:12

Opnieuw gevechten in Tripoli

Auteur: Mijke Hurkx

Bij het hoofdkwartier van het comité dat bendes en milities in Libië moet ontmantelen of hervormen, het Hoge Veiligheidscomité, is zondag in Tripoli gevochten. De rust in het land is nog niet terug.

Leden van verscheidene bendes openden het vuur op elkaar. Daarbij vielen zeker vijf gewonden volgens zegslieden in een nabijgelegen ziekenhuis. Het ziekenhuis kwam ook even onder vuur te liggen.

Aanhoudende onrust
Libië lijdt een jaar na de dood van dictator Muammar Kaddafi nog steeds onder onveiligheid en onmacht van de nieuwe leiding om er snel iets aan te doen. Het Veiligheidscomité wil dat leden van bendes en milities hun wapens inleveren of worden opgenomen in de nieuwe strijdkrachten of politie. Dit zou voor het einde van het jaar moeten zijn geregeld, maar waarnemers vrezen dat dit op die termijn niet te realiseren is.

Benghazi
In de noordoostelijke stad Benghazi zijn zondagmorgen vier agenten gewond geraakt toen een bom ontplofte naast het politiebureau waar ze dienst hadden. In Benghazi, in de door Kaddafi gemarginaliseerde regio Cyrenaica, begon de opstand tegen Kaddafi's bizarre dictatuur in februari 2011. Het regime van de clan van Kaddafi trok alle macht naar zich toe en duldde geen sterke staatsinstellingen. Dat hindert de huidige leiders ook in het scheppen van orde.

Gerelateerde artikelen