Nieuws28 feb '13 13:21Aangepast op 28 feb '13 16:08

Piloten maakten fouten bij crash Tripoli

Auteur: Anne-Greet Haars

Fouten van de piloten zijn hoogstwaarschijnlijk de reden dat de Airbus A330 met aan boord tientallen Nederlanders op 12 mei 2010 neerstortte nabij de Libische hoofdstad Tripoli.

Dat staat in het eindrapport van de Libische onderzoekscommissie dat donderdag is gepubliceerd. Volgens luchtvaartveiligheidsexpert Benno Baksteen is het vooral de opstapeling van kleine problemen, die het ongelukt veroorzaakte. "Dat is vaak het geval in de moderne luchtvaart. Het zijn vaak kleine dingen die opstapelen, die op zich niet verontrustend zijn maar dan komt er iets bij waardoor het uit de hand loopt."

Het vliegtuig van Afriqiyah Airways kwam te laag aanvliegen zonder goed zicht op de grond, de piloten werkten niet goed samen, waren vermoeid en mogelijk afgeleid door druk radioverkeer.

Verder staat in het rapport dat de training van de Afriqiyah-piloten te wensen overliet. Het weerbericht dat ze tijdens de vlucht doorkregen, bleek niet te kloppen met de werkelijke situatie; er was sprake van mist aan de grond.

Geen explosieven
Het rapport bevestigt wat de Libische autoriteiten vlak na de crash al zeiden: dat het geen aanslag was en dat er geen sporen van explosieven zijn gevonden. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er iets mis was met het vliegtuig zelf. Er is geen defect opgemerkt, concluderen de onderzoekers op basis van de flight data recorder en de cockpit voice recorder (zwarte doos). De beide motoren werkten goed.

Twee landingsbanen
Het betreffende vliegveld heeft twee soorten start- en landingsbanen. Eén waarbij je met de automatisch piloot kunt landen en een andere waarbij de piloot zelf moet navigeren. De piloten hebben voor de baan gekozen, waarbij ze zelf moesten navigeren. Het is echter nog steeds onduidelijk waarom ze deze keuze hebben gemaakt.

Gisteren maakten bronnen binnen het onderzoeksteam al bekend dat de crash zou zijn veroorzaakt door menselijke fouten. Bij de ramp kwamen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders. De 9-jarige Ruben uit Nederland was de enige overlevende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen