Eurobonds molensteen om de nek van Merkel
Duitse kranten voorspellen een zware week voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Oorzaak: De kakelverse Franse president François Hollande wil met de introductie van eurobonds meteen zijn stempel drukken op de aanpak van de eurocrisis.
Maar nog pijnlijker voor Merkel is de opmerking van Hollande tegenover de wereldpers dat hij niet alleen staat. En dat lijkt te kloppen: de steun van de Italiaanse premier Mario Monti ligt nog redelijk voor de hand, maar ook de Britse vicepremier Nick Clegg heeft tegenover Der Spiegel verklaard dat eurobonds uiteindelijk onvermijdelijk zijn.
Investeringen
Ook de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, ondersteunt het pleidooi van Hollande. "Wij vragen met het Europees parlement al jaren dat er euro-obligaties komen. In de eerste plaats kunnen euro-obligaties dienen om de investeringen weer op gang te brengen, om groei te creëren."
Bijkomend voordeel is volgens Verhofstadt dat het met euro-obligaties de obligatiehouders zijn die de rekening betalen. Zo hoeft de belastingbetaler niet telkens met nieuw geld over de brug te komen om de reddingsfondsen te voeden.
Nadelen
Toch hebben de euro-obligaties ook nadelen. Als niet eerst de schulden zelf worden aangepakt, hebben eurobonds geen zin, zegt hoofdeconoom Peter de Keyzer van BNP Paribas. "Als je nu zegt: de bestaande schuld vervalt en die vervangen we stelselmatig door eurobonds, voed je de angst over de huidige uitstaande schulden."
Bovendien vergt een gedeelde schulduitgifte een gedeelde soevereiniteit, en daar staan landen volgens De Keyzer vandaag minder om te springen.
Verdragswijziging
De invoering van eurobonds zou dan ook eerst moeten worden goedgekeurd door de Tweede Kamer, omdat er een verdragswijziging nodig is. Financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA is terughoudend, maar juicht toe dat Hollande nu benadrukt dat Europa er als muntunie niet alléén maar komt door op begrotingsdiscipline aan te dringen.
Inhoudelijk zijn eurobonds volgens Plasterk echter nu nog niet aan de orde. "Je zult toch eerst op een andere manier moeten zorgen dat landen als Griekenland en Portugal hun financiën op orde brengen."
Disciplinerend
Elly Blanksma van het CDA vindt vooral dat er te weinig disciplinerende werking uitgaat van de eurobonds. "Landen moeten eerst hun zaken op orde hebben. Pas als dat allemaal op orde is, kan het uiteindelijk als sluitstuk dienen, maar niet in het begin."