Nieuws20 mei '12 17:29Aangepast op 21 mei '12 03:03

Europa nog lang niet rijp voor Grexit

Auteur: Thijs Baas

Om een vertrek van Griekenland uit de eurozone te voorkomen kunnen de Europese overheden weinig anders dan het voorbeeld van de banken volgen en de schulden van het land grotendeels kwijtschelden.

Veel politici lijken de kosten van een Griekse exit flink te onderschatten, meent hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink. "Europa zegt momenteel: als de Grieken hun beloftes niet nakomen, dan moeten ze het zelf weten. Maar weet wat je wenst", waarschuwt Benink via het ANP.

Niet klaar
"We zijn helemaal niet klaar voor een Griekse exit. Griekenland is geen geïsoleerd geval, als zij vallen dan komt Spanje onder grote druk." Volgens de Tilburgse hoogleraar wordt een vertrek van Griekenland uit de euro onvermijdelijk als Europa blijft vasthouden aan de bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd.

"Het land gaat alleen maar verder achteruit en de schuld loopt op. Je ziet de radicalisering tegen de draconische maatregelen nu al toenemen. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat men de bezuinigingen niet wil doorvoeren en dat de noodleningen worden stopgezet. Griekenland valt dan buiten de eurozone."

Belastingbetaler
De Europese belastingbetaler zal het geld dat aan Griekenland geleend is nooit terugzien als Griekenland de eurozone verlaat. De kosten zullen alleen maar verder oplopen, waarschuwt Benink. "Het Europese noodfonds moet dan drastisch worden vergroot, om ervoor te zorgen dat Portugal, Spanje en Italië wel kunnen worden gered."

"Het fonds moet dan van 700 miljard naar bijvoorbeeld 2.500 miljard euro. Dat betekent dat Nederland nog eens zo'n 100 miljard euro moet ophoesten aan garanties, of in cash", zegt Benink. Het is wat hem betreft daarom aan de overheden om te besluiten tot een even grote afschrijving op hun Griekse vorderingen als eerder aan banken en pensioenfondsen werd gevraagd.

Deze overheden streepten de helft van hun obligaties weg en aanvaardden een lagere rente en langere looptijd op overgebleven leningen. Het besluit om meer Griekse vorderingen af te schrijven moet al voor de Griekse verkiezingen van 17 juni worden genomen. "Het geeft Griekenland wat lucht en haalt de wind uit de zeilen van de radicale partijen."

Partiluliere beleggers
Bovendien vergroot het volgens Benink het vertrouwen van particuliere beleggers in Griekenland. "Als ook overheden een deel van het verlies dragen, wordt de kans dat zijn hun vorderingen terugkrijgen vergroot."

Benink erkent dat het verlichten van de Griekse schulden voor Noord-Europese politici moeilijk te verkopen is, maar een andere optie is volgens hem niet voorhanden. "Griekenland is failliet. Dat politici de verliezen niet willen erkennen, betekent niet dat ze er niet aankomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen