Nieuws21 jun '13 17:13Aangepast op 21 jun '13 18:05

Merkel en Poetin strijken de plooien glad

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin openen vanavond toch samen een grote tentoonstelling van kunstschatten in de Russische stad Sint Petersburg.

Eerder vandaag ontstond commotie, omdat Merkel haar komst naar de expositie in het beroemde Hermitagemuseum enkele uren daarvoor had afgezegd. Poetin en Merkel meldden later dat ze toch samen gaan.

Onder de getoonde kunst bevinden zich ook geroofde werken, onder meer goudschatten die Russische soldaten na de Tweede Wereldoorlog meenamen uit Eberswalde bij de Poolse grens. Merkel wilde daar tijdens de opening opmerkingen over gaan maken, maar zou het woord niet krijgen, meldden Duitse media eerder. Een woordvoerder van de Russische president sprak later nadrukkelijk tegen dat de bondskanselier een spreekverbod zou hebben.

Merkel zei vrijdag dat ze een gesprek had met Poetin over de kwestie waarna ze besloot om toch de expositie te openen. Poetin zelf zei over de geroofde kunst dat het een heikel punt is voor beide landen. ,,We moeten naar oplossingen zoeken en het thema niet opblazen.''

Destijds zijn ongeveer 2,5 miljoen kunstwerken verdwenen uit Duitsland richting de voormalige Sovjet-Unie. Veel werken zijn teruggegeven aan wat toen het communistische Oost-Duitsland was, maar naar schatting 1 miljoen werken zijn nog steeds verdwenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen