Nieuws28 jan '12 09:46

Pakistan wist waar Bin Laden was

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is er heilig van overtuigd dat hooggeplaatste Pakistanen wisten waar Osama bin Laden zich schuil hield. Maar hard maken kan hij zijn verdenkingen niet.

Dat zegt Panetta in een interview met de tv-zender CBS dat zondag wordt uitgezonden. Van het interview is zaterdag al een kort verslag vrijgegeven.

Geheime operatie
Amerikaanse mariniers doodden al-Qaedaleider Bin Laden op 2 mei 2010 tijdens een geheime operatie in de Pakistaanse stad Abbottabad. De terroristenleider hield zich schuil in een zwaarbeveiligd complex dat in de omgeving verreweg het grootste was.

Panetta zegt tegen CBS dat hij zich niet kan voorstellen dat niemand in Pakistan zich ooit had afgevraagd wat zich achter die hoge muren afspeelde.

Angst voor waarschuwing
"Ik heb persoonlijk altijd het gevoel gehad dat iemand een idee moest hebben van wat daar gebeurde", zegt Panetta. Dat was volgens hem ook een belangrijke reden waarom de Amerikanen Pakistan niet vooraf waarschuwden toen zij tot bestorming overgingen. De vrees bestond dat Bin Laden anders zou worden gewaarschuwd.

Gerelateerde artikelen