Nieuws23 jan '13 15:18Aangepast op 23 jan '13 16:36

Vliegtuig Ryanair maakt noodlanding

Auteur: Fleur de Bruijn

Een vliegtuig van Ryanair heft een noodlanding moeten maken in de Italiaanse stad Genua. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren er problemen met de druk in de cabine.

Het vliegtuig was onderweg van het Spaanse Valencia naar het Italiaanse Bergamo. Aan boord waren 93 passagiers. Hulpdiensten stonden paraat.

Bronnen bij de Italiaanse politie hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat twee passagiers naar het ziekenhuis zijn vervoerd met kleine verwondingen.

Rustige landing
Ryanair spreekt deze verklaring tegen. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft de vlucht vanaf Valencia vanmorgen een rustige landing gemaakt in Genua. De passagiers zijn verder per bus vervoerd.

Vliegtuigen van Ryanair moesten de afgelopen tijd een aantal keer een voorzorgslanding maken.

De luchtvaartmaatschappij kwam de laatste weken ook zeer negatief in het nieuws  nadat een aantal piloten van de luchtvaartmaatschappij uit de school klapte in het programma Reporter.

Volgens de piloten worden de randen van de veiligheid opgezocht om zo voordelig mogelijk te kunnen vliegen. De piloten beweren dat ze onder druk worden gezet om met zo min mogelijk brandstof te vliegen. "Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden'', zegt een van hen in het programma.

Ontkenning
De Ierse luchtvaartmaatschappij ontkende de aantijgingen later. "De enige druk die op Ryanair-piloten wordt gelegd, is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar.''

De anonieme piloten hebben ook verklaard dat ze regelmatig vliegen als ze ziek zijn. "Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen", zegt een gezagvoerder. Volgens Europese regelgeving is het strafbaar als piloten vliegen terwijl ze daar niet toe in staat zijn.

Ook deze beweringen worden door de luchtvaartmaatschappij tegengesproken. Ryanair-topman Michael O'Leary ging nog een stap verder en zei dat er juridische stappen tegen KRO Reporter genomen zullen worden.

Maximaal gewicht
Als gevolg van alle berichten gaat de Europese organisatie voor de veiligheid van luchtverkeersleiding Eurocontrol de toestellen van Ryanair voortaan het maximale gewicht toekennen.

Gerelateerde artikelen