Nieuws21 jan '12 12:33Aangepast op 21 jan '12 15:44

Einde van Job Cohen is in zicht

Auteur: Pieter van den Akker

Het einde van Job Cohen als politiek leider van de PvdA is in zicht. Dat constateert Marcel Boogers, politicoloog aan de Universiteit van Tilburg, zaterdag op BNR.

Boogers antwoordde op de vraag van BNR's Harmke Pijpers of de PvdA 'echt helemaal klaar' met Cohen als PvdA-voorman is: "Ik denk het wel. Ik neem aan dat Cohen dat zelf ook ziet."

Cohen liet zaterdag nog in de Volkskrant optekenen dat hij zijn steun aan het minderheidskabinet intrekt als dat er niet uitkomt met de PVV in een extra bezuinigingsronde. "Het kabinet helpen met verdere bezuinigingen, daar voel ik niets voor'', zei hij.

Heilloos
Marcel Boogers daarover: "Waarom hij dat zegt is niet om zijn leiderschap te tonen, maar omdat hij ziet dat het steunen van dit kabinet een heilloze weg is. Hij kan beter zorgen dat het zo snel mogelijk valt. Dan is er kans dat hij er nog een klein beetje sympathie mee wint en is de kans groter dat hij wat kiezers terug kan winnen dan als hij het kabinet ruimhartig blijft steunen."

Kabinet instabieler
Het lijkt voor de hand te liggen dat het kabinet instabieler wordt door de uitspraak van Cohen dat hij zijn steun intrekt. Dat denkt ook politicoloog Boogers. "Op beslissende momenten kon Rutte wel eens rekenen op de steun van de PvdA, D66 en andere oppositiepartijen. Dat wisten ze ook van tevoren. Bij punten waarvoor de PVV niet heeft getekend in het regeerakkoord, kon Rutte soms op de PvdA rekenen. Bijvoorbeeld als het ging om de euro in de lucht te houden of de verhoging van de AOW-leeftijd."

Rotte vis
Lange tijd heeft Cohen dat ruimhartig gesteund, zegt Boogers. "Uiteindelijk kreeg de PvdA daar in twee opzichten stank voor dank voor. Het was aan de kiezers steeds lastiger uit te leggen. Erg veel kiezers zijn weggelopen. En op de tweede plaats word je door de PVV voor rotte vis uitgemaakt en als grote gedoger weggezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen