Nieuws2 jan '13 11:34

China: fiscal cliff pas het begin

Auteur: BNR Webredactie

Het afwenden van de fiscal cliff is niet meer dan het begin van een oplossing van de Amerikaanse schuldenproblematiek. Dat heeft China woensdag laten weten.

Volgens de tweede economie van de wereld heeft Amerika met een schuld van meer dan 16 biljoen dollar 'nog grotere begrotingsuitdagingen' voor de boeg.

'Onmetelijke begrotingsdiepte'
Als je 600 miljard dollar aan belastingverhogingen en bezuinigingen een begrotingsravijn noemt, dan dreigt met de totale Amerikaanse staatsschuld niets anders dan een onmetelijke begrotingsdiepte'', aldus een commentaar van het staatspersbureau Xinhua.

"De Amerikaanse overheidsschuld van meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product doet de gemene schuldencrisis die vele Europese regeringen heeft doen vallen en tot vreselijke demonstraties heeft geleid in Griekenland, verbleken'', aldus een commentaar van het staatspersbureau Xinhua.

Positieve stimulans
Beleggingsstrateeg en beursanalist Wim Zwanenburg zegt over de fiscal cliff: "De daadwerkelijke bezuinigingen worden nog even uitgesteld. Dit betekent toch dat het consumentenvertrouwen en de investeringsbereidheid van bedrijven ook een positieve stimulans kunnen krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen