Nieuws23 mrt '12 21:06

Veel kritiek illegalenbeleid

Auteur: Fleur de Bruijn

Steeds meer steden weigeren mee te werken aan het uitzetten van een minimumaantal illegalen.

Vrijdag uitten burgemeesters van een zeven steden in het tv-programma Nieuwsuur kritiek op het quotum dat onderdeel is van het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Volgens dat beleid zouden dit jaar 4800 illegalen moeten worden opgepakt en overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat is 10 procent meer dan in 2010.

Verontwaardigd
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is daarover verontwaardigd. "In het kabinet was men bezorgd over een quotum voor het rijden met kapotte achterlichten. Hoe kan je dan voorstellen om in dit hele gevoelige onderwerp wel een quotum in te stellen'', vraagt hij zich af.

Ongenuanceerd
Ook andere burgemeesters wijzen het beleid af. Annemarie Jorritsma van Almere noemt het plan onnodig en ongewenst. Peter Rehwinkel (Groningen) vindt het een foute en ongenuanceerde prioriteit.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht: "Mensen worden opgepakt vanwege het turfje, terwijl ze vaak helemaal niet uitgezet kunnen worden en een paar weken later weer op straat staan. Het draagt niet bij aan de veiligheid''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen