Lot Rutte II vanmiddag in handen PvdA-leden
Het PvdA-congres heeft vanmiddag ingestemd met het regeerakkoord en met deelname aan een regering met de VVD. In Den Bosch maakte PvdA-voorzitter Hans Spekman er een nivelleringsfeestje van en dat schoot Lodewijk Asscher in het verkeerde keelgat.
Met de instemming van de leden ligt de weg definitief open voor kabinet-Rutte II, het kabinet bestaande uit VVD en PvdA. Vanavond volgde de oprichtingsvergadering en komende maandag zal het kabinet beëdigd worden door koningin Beatrix.
PvdA-leider Diederik Samsom zei op het congres zich net zo verantwoordelijk te voelen als Mark Rutte voor de onrust over de inkomensafhankelijke zorgpremie onder VVD-leden. "Ik constateer dat er bij de VVD meer onrust ontstaat over deze maatregel dan bij onze achterban. Maar laten we wel zijn: ik voel mij daar net zo verantwoordelijk voor. Dit regeerakkoord dragen we samen. Een brug moet echt op beide oevers rusten."
Spekman: nivelleren een feest
Waar Samsom duidelijk een beweging richting VVD maakte, wilde PvdA-voorzitter Spekman niet van wijken weten. Spekman peinst er niet over om coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Spekman spreekt in een interview met het AD zelfs van ‘een feest’. "We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren. Waarom is het nodig dat mensen die het al goed hebben er elke keer weer op vooruitgaan? Terwijl we de afgelopen jaren wel heel grote offers hebben gevraagd van mensen op en vlak boven het minimumloon en aan mensen met een uitkering."
De partijvoorzitter vindt het heel redelijk als een huishouden met twee partners die allebei 70.000 euro verdienen 450 euro per maand betaalt. "Waarom moet ik medelijden hebben met die mensen? Als we vinden dat die niet hoeven in te leveren voor mensen met een normaal salaris van 35.000 euro of minder, dan weet ik het ook niet meer.''
Asscher kritisch
Asscher is kritisch over de uitspraken van Spekman: "Ik vond dat geen gelukkige uitdrukking, het is geen vreugde om geld te moeten vragen van mensen." Bovendien: "Als je in een coalitie stapt en dat tot een succes wilt maken moet je je in een ander verplaatsen (...) je moet je realiseren dat er mensen zijn die zich zorgen over de premie maken."
"In Den Bosch moest het een soort nivelleringsfeestje worden. Spekman liet niet veel blijken van sensitiviteit richting de VVD", zei verslaggever Hans Verbeek.
Mailbox vol
Dat de kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie enkel een zaak van de VVD is, spreekt Samsom bovendien tegen. "Mijn mailbox zit vol met mensen die met hard werken een hoog salaris verdienen. De regel is eenvoudig: verdien je samen een modaal salaris, dan ga je erop vooruit. Verdien je meer dan 140.000 euro, dan betaal je een paar honderd euro meer." Zodra er een wetsvoorstel ligt voor een inkomensafhankelijke zorgpremie, is nog wel degelijk maatwerk mogelijk, zei Samsom.
Volgens Verbeek vinden veel congresgangers dat mensen met inkomens van boven de 70.000 euro nog wel meer zouden mogen bijdragen aan de zorgkosten. "Nu gaan mensen met een inkomen boven de 120.000 euro erop vooruit. Dat kán toch niet?"
Steun congres
Op het congres in Den Bosch spraken verreweg de meeste leden en afdelingen steun uit voor het regeerakkoord dat PvdA-leider Diederik Samsom met VVD-leider Mark Rutte heeft gesloten. Opmerkingen en kritische kanttekeningen waren er wel over onder meer het verkorten van de WW-duur, over de bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking, over de integratiemaatregelen en over het schrappen van de financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken.
Baan naar baan
Ton Heerts, voorzitter van de FNV, is op zich tevreden over het feit dat er nu al een nieuw kabinet is, liet hij weten aan BNR's Harmke Pijpers. "Ik denk dat het nu vooral aan de leden van de PvdA is. Waar wij als FNV voor staan is dat we met werkgevers in gesprek kunnen gaan. In een tijd dat de werkloosheid stijgt moeten mensen van baan naar baan worden geleid."
"Het Nibud moet eens kijken naar hoe de verschillende maatregelen uitwerken op de portemonnee van mensen. Dat gaat om pensioenen, maar ook om maatregelen om minder te kunnen sparen voor de oude dag."
In Tros Kamerbreed waarschuwde Heerts eerder op de dag dat de PvdA zich door de afspraken in het regeerakkoord aardig in de nesten heeft gewerkt. "Wij gaan dit niet onvoorwaardelijk steunen. Het worden hele zware tijden voor de PvdA, zeker in relatie met de vakbeweging". Heerts schoof aan bij de onderhandelingen tussen Rutte en Samsom, maar hij heeft naar eigen zeggen op geen enkele manier inspraak gehad in het regeerakkoord dat er nu ligt.