Nieuws2 jul '11 10:20Aangepast op 2 jul '11 15:19

Schalken stapt op om zaak-Wilders

Auteur: Karin Backx

Tom Schalken stapt op als raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam. Hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem tijdens de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders schandalig heeft behandeld.

Dat zegt Schalken zaterdag in het NRC Handelsblad.
De 67-jarige Schalken zegt in de krant dat hij tijdens het proces-Wilders zoveel haat en hoon over zich heen kreeg dat hij niet meer overtuigd het rechtersvak kan uitoefenen.
Schalken was een van de raadsheren van het hof in Amsterdam, dat in 2009 het OM vroeg om Wilders te vervolgen, onder meer voor haat zaaien.
Urenlang verhoord
Volgens Wilders zou Schalken tijdens een etentje hebben geprobeerd getuigedeskundige Hans Jansen, een islamkenner, te beïnvloeden. Schalken ontkende dit.
Hij is vervolgens urenlang verhoord door de rechtbank, terwijl de rijksrecherche al had geconcludeerd dat er van een poging tot beïnvloeding geen sprake was. Dat steekt hem.
Honger van de publieke opinie
"Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie. Ik was het zoenoffer voor Wilders en zijn advocaat. Het diner werd gemaakt tot het hoofdmenu van de strafzaak”, aldus Schalken in de krant.
Het gerechtshof in Amsterdam betreurt het vertrek van Schalken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen