Celstraffen voor aanslag op rechtbank
Twee mannen moeten de cel in voor de granaataanslag in september 2011 op het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid. York M. kreeg vijftien jaar gevangenisstraf, mededader Omar T. werd vrijdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf.
Deze straffen had het Openbaar Ministerie (OM) ook tegen hen geëist.
Beide mannen kregen van de rechtbank in Amsterdam de straf vooral ook voor een schietpartij waarbij een 17-jarige jongen in december 2011 ernstig gewond raakte. M. schoot het slachtoffer van dichtbij met een revolver een kogel in het lijf. De daders kenden hun slachtoffer niet. Ze kwamen elkaar in Amsterdam toevallig tegen en kregen onenigheid.
Antitankwapen
De aanslag op de rechtbank vond in de vroege ochtend plaats. De granaat werd met een antitankwapen afgeschoten en de inslag veroorzaakte aanzienlijke materiële schade; niemand raakte gewond. Maar de aanslag was wel degelijk levensgevaarlijk voor de twee beveiligers van de rechtbank die tijdens de inslag aanwezig waren, vinden de rechters. M. was de schutter en T. bestuurde de vluchtscooter.
Intimideren
De beide mannen hebben niet verklaard waarom ze op de rechtbank hebben geschoten, maar volgens de rechters spreekt de daad voor zich. Het was om vrees aan te jagen en te intimideren. “Het gebouw was niet bestand tegen dit geweld, de rechtspraak wel. De granaat raakte wat dat betreft geen doel'', zei de rechter daarover. Minister Ivo Opstelten sprak al eerder van een aanslag op de rechtsstaat.
De politie kwam York M. al enkele dagen na de aanslag op het spoor, door een vingerafdruk op een vuilniszak waarin het antitankwapen vermoedelijk is vervoerd. Vervolgens is M. onder meer geobserveerd en afgeluisterd. Hij werd begin 2012 aangehouden.
Undercoveragenten
Omar T. liep bij twee undercoveragenten leeg over zowel de aanslag als over de schietpartij enkele maanden later. Over de inzet van een van die infiltranten was tijdens de rechtszaak nog het nodige te doen. Deze Belgische agent werd ingezet zonder dat de officier van justitie voorafgaand daaraan wist dat het om een buitenlandse infiltrant ging. Hoewel de rechtbank vond dat het OM daarmee fout zat, heeft het geen gevolgen voor de zaak de zaak gehad.

Juridische Zaken
Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door Paul van Liempt.