Nieuws12 jun '13 06:05Aangepast op 12 jun '13 08:21

VS op het matje bij EU

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie eist "snelle en concrete antwoorden" van de VS over het op grote schaal verzamelen van telefoon- en internetgegevens. Europa wil de garantie dat de privacy van haar eigen burgers door zulke programma's niet wordt geschonden.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op de website. In een brief van eurocommissaris Viviane Reding aan de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder staat dat de EU gedetailleerde antwoorden verwacht vóórdat ministers van Justitie uit Europa en de Verenigde Staten elkaar vrijdag in Ierland ontmoeten.

Europa wil onder meer weten of de spionageprogramma's ook gegevens van Europese burgers verzamelt, wat daarvoor de criteria zijn en of de programma's zich beperken tot de nationale veiligheid of dat het ook om de verzameling van buitenlandse informatie gaat.

Gedaagd
De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft dinsdagavond topmensen uit de Obama-regering voor de rechter gedaagd. Ze worden er in het kader van het inlichtingenschandaal rond de NSA van beschuldigd privacyartikelen in de grondwet te hebben gebroken.

Correspondent Reinout van Wagtendonk: "Het gaat om de ministers van Justitie en Defensie, de Nationale Inlichtingendirecteur - de man die alle spionagediensten coördineert: James Clapper - en de directeuren van de NSA en de FBI. Dus niet Obama zelf."

Ook in de Amerikaanse politiek rommelt het meer en meer. Senatoren zeiden dinsdagavond dat ze zich misleid voelen door de regering over de omvang van de digitale spionageprogramma’s. Volgens Van Wagtendonk begint 'de balans een beetje te verschuiven'.

Voorzichtiger
Hij legt uit: "Van meer politici in het Congres, die in eerste instantie vergoelijkend deden, naar democratische en republikeinse senatoren die het hebben over misinformatie en zelfs over misleiding. Een verschuiving van 'het is maar beter dat het geheim blijft naar 'het moet voorzichtiger en gecontroleerd worden'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen