Nieuws29 apr '16 08:06Aangepast op 30 apr '16 11:43

Tweederde zzp'ers onbekend met VAR-veranderingen per 1 mei

Auteur: Karlijn Meinders

Tweederde van de zzp'ers heeft geen flauw benul wat de afschaffing van de VAR over twee dagen voor gevolgen heeft. Dat blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BNR's ZZP Café.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op 1 mei gaat de nieuwe zzp-wet  - de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties - in. Tot nu toe moest je als zzp'er een VAR aanvragen om aan je opdrachtgevers te kunnen laten zien dat de Belastingdienst jou beschouwt als zzp’er. Die overeenkomst wordt nu vervangen door een modelcontract dat de zzp'ers samen met de opdrachtgever samenstelt, blijkt uit het onderzoek in opdracht van ZZP Café.

Onduidelijk
En daar beginnen de problemen, want wat er nu in zo'n modelcontract moet staan om aan de nieuwe eisen te voldoen is volkomen duister. Uit onze steekproef onder 200 zzp'ers weet 48 procent dat er iets verandert, maar niet  precies wat en 19 procent weet helemaal niet dat er iets verandert. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat informatie over die nieuwe zzp-wet niet te vinden is of te ingewikkeld is.

Risico's werkgevers
Werkgevers die zzp'ers inschakelen lopen vanaf 1 mei grote financiële risico's. Ook al krijgen opdrachtgevers en zzp'ers nog een overgangsjaar van staatssecretaris Wiebes. Wie vanaf maandag zijn zzp-overeenkomsten niet in orde gaat maken kan in de jaren daarna namelijk nog naheffingen krijgen van duizenden euro's.

Mark Langedijk, directeur van accountantsbureau Langedijk & Starren:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen