Nieuws29 apr '16 07:26Aangepast op 3 mei '16 14:01

Wil de ware Linkse Leider opstaan?

Auteur: Karlijn Meinders

Waar Geert Wilders de politiek op rechts domineert, is het links een kakofonie van stemmen. Maar de tijd dringt, als de PvdA, SP, GroenLinks iets willen voorstellen na de volgende verkiezingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Onder dat gesternte viert links Nederland aanstaande zondag de Dag van de Arbeid. Kees van der Staaij  van de SGP moet een beetje lachen als politiek verslaggever Laurens Boven hem vraagt naar de ware leider op links: "Oei, daar ben ik niet deskundig in, om daar leiders in te ontdekken."

Op links is er simpelweg geen overheersend geluid. Neem Jesse Klaver van GroenLinks: jong, fris en veelbelovend. Klaver: "Het is nu zaak dat we rechts de tegenstand geven die het verdient. Het is meer dan ooit nodig om de arbeider een stem te geven in het parlement."

Vroeger, onder Femke Halsema, was GroenLinks sociaal-liberaal en bondgenoot van D66 en Alexander Pechtold. Maar die tijd lijkt voorbij als Klaver zegt dat de strijd tussen links en rechts zeker terug is, "als deze ooit weg is geweest", terwijl Pechtold zegt dat hij links-rechts achterhaald vindt. Klaver: "Dat zou ik ook zeggen, dan hoeft hij geen kant te kiezen."

Dan de SP. Ronald van Raak vindt, hoe kan het ook anders, Emile Roemer de winnaar op links. PvdA-leider Samsom gelooft niet zo in linkse leiders. "Als we daar naar gaan zoeken zijn we heel verkeerd bezig. Dat is meer iets bij heel erg rechts."

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven is de conclusie niet best. Er is op links geen verhaal dat goed genoeg is om mensen te binden. Zolang dat zo is, is het vooruitzicht voor de linkerkant somber.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen