Nieuws11 apr '12 06:13

Commissie De Wit presenteert eindrapport

Auteur: Anne-Greet Haars

Het eindrapport van de commissie De Wit, deel twee, is af. Heeft de Nederlandse overheid geblunderd bij de overname van ABN Amro? Over een paar uur zijn de antwoorden er....hopelijk.

Vanmiddag om 12:15 presenteert de voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Jan de Wit de resultaten, oordelen en aanbevelingen. Samen met zijn commissie moest hij de onderste steen boven zien te krijgen. De belangrijkste conclusies van het rapport zullen gaan over de overname van ABN Amro, de staatssteun aan ING en hoe de Tweede Kamer hierover is geïnformeerd.

Klik hier voor de persconferentie.

“Het kan zijn dat als de conclusies van commissie de Wit heel hard zijn, dat bijvoorbeeld Bos of Wellink bang moeten zijn voor hun reputatie”, aldus BNR’s politiek verslaggever Hans Verbeek.

“De vraag is vooral welke lessen er voor de toekomst moeten worden getrokken.”

Verhoren
Daarvoor heeft de commissie een hele waslijst aan mensen gesproken. Prominenten uit de politiek, uit het bedrijfsleven en andere beleidsmakers zijn in december 2011 onder ede ondervraagd. Door tegenstrijdige verklaringen heeft de commissie nog extra verhoren gehouden in januari, waar onder andere Nout Wellink en Wouter Bos voor een tweede keer moesten verschijnen.

Kosten ABN Amro
Het toenmalige kabinet betaalde in het najaar van 2008 aanvankelijk 16,8 miljard euro voor ABN Amro. Later bleek er nog eens een bedrag van in elk geval 6,5 miljard euro nodig te zijn.

Vanmiddag om 16 uur zal Jan de Wit uitgebreid in gesprek gaan bij de avondspits met BNR's Petra Grijzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen