Nieuws26 sep '12 06:01

Rouwadvertentie sterft langzame dood

Auteur: Pieter van den Akker

Steeds minder vaak plaatsen nabestaanden een rouwadvertentie in de krant. Zij kiezen in plaats daarvan voor een condoleanceregister of voor Facebook, zeggen uitvaartdeskundigen tegen BNR.

Het is een van de manieren om te besparen een begrafenis of crematie. Een dure kist, mannen in zwarte pakken om die te dragen, de huur van het uitvaartcentrum, volgauto's, fraaie bloemstukken, een one of a kind grafsteen en niet te vergeten de broodjes met koffie. Ja, zo'n uitvaart mag blijkbaar wat kosten.

Vinada Drijver is uitvaartbegeleidster en schotelt BNR de de rekening voor. "Een gemiddelde crematie kost tussen de 5000 en 7000 euro en een begrafenis tussen de 6000 en 8000 euro."

Tja, kan dat niet goedkoper? Het is per slot van rekening toch crisis en het geld klotst thuis nu eenmaal niet meer tegen de plinten op. De grootste kostenpost op een uitvaart is doorgaans de catering. "De condoleance achteraf, het kopje koffie, het plakje cake of iets anders erbij, en dan maal het aantal mensen dat komt", legt Drijver uit.

Kadetje met kaas
En dat kan al snel in de papieren lopen. Tip: houd het wat kleinschaliger of zeg die kadetjes met kaas gewoon af. Nog een geldvreter: de uitvaartverzorger! Een post die alleen maar omlaag kan als uw nabestaanden het lef hebben om te onderhandelen. Ja, dan kan tegenwoordig.

Drijver daarover: "Sommige uitvaartverzorgers gaan er direct van uit dat ze de opdracht ook krijgen als ze gebeld worden. En dat is helemaal niet gezegd. Eerst overleggen van 'zijn we akkoord, bevalt dit, welke prijs?' En dan pas iets gaan doen. Die tijd ís er."

Inderdaad, tijden veranderen. En dat geldt trouwens ook voor de advertentie in de krant, toch jarenlang een zekerheidje op de afrekening.  "De rouwadvertentie wordt steeds minder gedaan, omdat mensen niet weten wie er nog een krant heeft en welke krant dat dan is."

Dragers? Gewoon 4 vrienden
Bovendien, zo'n condoleanceregister, een mailtje of Facebook-bericht kost helemaal niks. En zo heeft u opnieuw bespaard. De kist dan. Laat de tierelantijntjes achterwege en kies voor standaard maten. Voor een euro of 125 bent u klaar. Dragers huurt u natuurlijk niet in bij het uitvaartcentrum, maar u kiest gewoon vier van uw allerbeste vrienden. Kost niks. En rouw- en volgauto's? Dat kan natuurlijk, maar zo'n lange stoet met zwarte limo's betekent wel een flinke aanslag op de portemonnee.

Rouwauto
Een rit van een rouwauto? Drijver: "Dat hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat 'ie moet rijden en de wachttijd, maar ga gemiddeld maar even uit van 250 euro."

Keer vier, vijf of zes. Da's al snel een gepeperde rekening. Kortom: besparen op uw laatste reis, het is zo moeilijk niet meer. Kwestie van een beetje rondkijken, onderhandelen en de meeste franje weglaten. Wel op tijd aan beginnen trouwens, want straks is het te laat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen