Nieuws16 dec '13 18:38

Advocatuur heeft baat bij verscherpt toezicht

Auteur: Thijs Baas

Het toezicht op de advocatuur is de afgelopen jaren behoorlijk van de grond gekomen, blijkt uit een rapport dat Rein Jan Hoekstra schreef in opdracht van de Orde van Advocaten.

Daarvoor was volgens Hoekstra een stevige omslag noodzakelijk. Tegen verslaggever Martijn de Rijk: "In het eerste jaar kwam ik er niet goed achter waar het toezicht zich nou echt op richtte. Ik kreeg vaak te horen dat ze klachten behandelden, maar ik vroeg me af wat ze nou aan de problemen deden. Er zou witgewassen worden, er zou financieel een probleem zijn en daar sloeg mijn kritiek op. Het dekenberaad heeft al deze thema's geagendeerd. En zo is er een extern financieel toezicht ingesteld."

Dat gebeurde bij 44 kantoren, zegt Hoekstra. De grote sprong voorwaarts kwam volgens hem toen het  dekenberaad begin vorig jaar besloot 10 procent van alle kantoren te bezoeken. De naam van de advocatuur moet bewaakt worden, en dan moet je zorgen dat de rotte stukken uit de appel gesneden wordt, zegt Hoekstra. "Ik heb geconstateerd dat ook de verordeningen beter worden nageleefd. Het enige wat ik steeds heb gezegd is dat je moet oppassen om extra toezicht te introduceren als niet op voorhand duidelijk is dat het meerwaarde heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen