Nieuws6 apr '13 21:10

Ondergedoken Roemeen brein achter kunstroof

Auteur: BNR Webredactie

De Roemeense politie en justitie hebben een internationaal opsporingsbevel doen uitgaan naar de vierde belangrijke verdachte van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal.

Het zou gaan om de Roemeen Adrian Procop, een goede vriend van de hoofdverdachte Radu Dogaru. Procop zou het brein zijn achter de roof van eind vorig jaar. Dat meldt de Roemeense internetkrant Ring.

Ondergedoken
Volgens de nieuwssite, die zich beroept op betrouwbare bronnen binnen justitie, zou Procop samen met zijn vader zijn ondergedoken in Italië. Het is de eerste keer dat de naam van de vierde belangrijke verdachte wordt bekendgemaakt, wiens aanhouding ruim twee weken geleden door de Roemeense media werd voorspeld.

Andere verdachten
Naast Dogaru zitten nog twee andere Roemenen sinds begin januari vast in verband met de kunstroof. In Rotterdam werd de vriendin van Dogaru aangehouden. De afgelopen maanden zijn ook de moeder en de tante van Dogaru aangehouden en verhoord over hun betrokkenheid bij het verbergen van de schilderijen.

Overigens heeft de moeder van Dogaru een aanklacht tegen de recherche ingediend omdat deze tijdens huiszoekingen vernielingen in haar huis zou hebben aangericht, aldus de krant. Volgens Ring worden Dogaru en zijn twee vastzittende kompanen komende week opnieuw verhoord.

Van de schilderijen ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Gerelateerde artikelen