Nieuws17 jan '13 12:50

Gratis online hoorcolleges populair

Auteur: Remco Tomesen

In Leiden kun je gratis hoorcolleges volgen via internet. Al meer dan 11.000 deelnemers hebben zich aangemeld. Veel meer dan de universiteit had verwacht.

Wat zo'n twee jaar geleden begon bij universiteiten in de Verenigde Staten, is nu ook overgewaaid naar Nederland: hoorcolleges die gratis via internet te volgen zijn. De Universiteit Leiden is een experiment gestart voor het vak Inleiding Internationaal Recht. Al binnen enkele weken schreven zich wereldwijd 11.000 deelnemers in, zonder dat de universiteit er veel promotie voor heeft gemaakt. 

In Nederland zijn ook enkele andere initiatieven op het gebied van online hoorcolleges. Zo start dit najaar de Universiteit van Nederland, dat dagelijks één college online zet. Bij dát initiatief gaat het telkens om een ander college, gegeven door de 'beste hoogleraren van Nederland'. In Leiden worden alle colleges van één vak online gezet.

Certificaat
"Deelnemers kunnen een certificaat halen", zegt Gideon Shimshon, hoofd innovatie campus Den Haag, van de Universiteit Leiden. Omdat 11.000 tentamens nakijken nogal een klus is, wil de universiteit dat studenten élkaars tentamens nakijken. "We willen eperimenteren met peer reviews. Op die manier kun je grote aantallen tentamens nakijken."

Uit onderzoek onder 850 studenten door Eenvandaag en de LsvB kwam vorige week naar voren dat de meeste Nederlandse studenten nog steeds de voorkeur geven aan een fysieke collegezaal. Ze vinden het fijn dat er in een collegezaal interactie is tussen student en docent. Dat zouden ze missen bij online colleges.

In Leiden denken ze iets gevonden te hebben op dat gemis aan interactie. Shimson: "We bieden fora aan waar studenten met elkaar kunnen interacteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen