Nieuws30 jan '13 11:28

Universiteiten vergeten hun babyboom-alumni

Auteur: Fleur de Bruijn

Babyboom-alumni zijn zeer belangrijk voor universiteiten, maar daar doen ze niets mee. Dat zegt Geert Sanders, hoogleraar fondsenwerving aan de Nyenrode Business Universiteit, tegen BNR’s Paul van Liempt.

Nyenrode
Nyenrode

In Nederland zijn 191.000 babyboomers, geboren in de periode van 1946 tot 1956, die een academische opleiding hebben genoten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze babyboomers zijn nog lang niet klaar met werken en bovendien hebben ze voldoende financiële middelen.

Links liggen
“Daarnaast ontdekken zij bij zichzelf de sterker wordende wens voor anderen iets positiefs te betekenen. Wat ligt er meer voor de hand dan dat de universiteiten op de vragen en ambities van hun babyboom-alumni inspelen? Dit is evenwel niet het geval. Universiteiten laten hun babyboom-alumni als specifieke categorie links liggen.” Dit laatste schreef Sanders in de oratie die hij deze week hield.

Zonder focus
“Universiteiten hebben tot nu toe veel gedaan voor hun alumni, maar zonder enige focus. Veel directeuren fondsenwervers snappen niet dat het een focusgroep kan zijn met belangrijke resultaten”, legt Sanders uit.

Babyboomers geven niet zomaar geld, zegt Sanders, ze willen daar iets voor terug. “Het is een uiterst kritische doelgroep, waarvoor het beste niet goed genoeg is. Laat babyboomers een rol van betekenis spelen op de universiteit, dan zie je dat ze zo vereerd zijn, dat het volstrekt vanzelfsprekend is om op een (financieel) verzoek van de universiteit in te gaan.”

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is het veel meer vanzelfsprekend om geld te doneren aan de alma matar. Dat komt, legt de hoogleraar fondsenwerving uit, omdat de Amerikaanse universiteiten zijn opgebouwd uit privaat initiatief. Bovendien worden studenten al opgeleid als alumnus.

En dat is juist wat ook in Nederland zou moeten gebeuren. Alumni zijn volgens Sanders nu gewend om van alles te krijgen, maar het moet ook normaal zijn om iets terug te doen. Er zijn in ieder geval kansen te over. “Maar die worden door Nederlandse universiteiten systematisch niet benut.”

Gerelateerde artikelen