Nieuws4 sep '13 13:01Aangepast op 4 sep '13 13:49

Russisch fregat laat Havendagen varen

Auteur: Thijs Baas

Rusland stuurt toch geen fregat naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het oorlogsschip was de kers op de taart voor de organisatie van het evenement.

De Wereldhavendagen staan dit jaar in het teken van de eeuwenlange handelsrelatie tussen Nederland en Rusland. Maar lokale politieke partijen hadden al aangekondigd met een eigen bootje actie te gaan voeren vanwege de behandeling van homoseksuelen in Rusland.

Alle evenementen die in het teken staan van het Rusland-Nederlandjaar worden aangegrepen om te demonstreren tegen de Russische antihomowet. Het is bepaald niet uitgesloten dat dat ook de reden was voor de Russen om op het laatste moment hun oorlogsschip toch niet naar de Wereldhavendagen te sturen.

Mooi feest
Sabine Bruijnincx, de directeur van de Wereldhavendagen, weet officieel niets van de Russische beweegredenen om af te zien van een bezoek: "Wij weten het niet, maar we gaan een heel mooi feest organiseren. Het was op de kers op de taart geweest dit jaar. Het thema is Van Wolga tot Maas, we hebben ontzettend mooie Russische programmaonderdelen en kades vol mooie schepen die bewonderd kunnen worden."

Vooral voor het publiek is het jammer dat het schip niet komt, zegt Bruijnincx. "Het was een bijzonderheid geweest, een Russisch schip hier aan de kade, maar het is niet zo. Ze willen toch wel even zien: we pikken niet alles, we laten onze tsaar niet roze verven."

Verbazingwekkend
Samenwerking kan op sommige momenten kennelijk heel lastig zijn, zegt Marcel de Haas, Ruslandkundige bij Instituut Clingendael tegen BNR. "Het is natuurlijk verbazingwekkend als je een marineschip toezegt en een marine-orkest, dat je dat drie dagen van tevoren terugtrekt en dan ook nog zonder reden. Het geeft wel aan dat er gevoeligheden zijn. We hebben een Nederland-Ruslandjaar dat door de Russen op de agenda is gezet, maar vooral door ons ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgevoerd."

Zodra je gevoelige snaren raakt bij de Russen, kunnen ze tegenmaatregelen nemen, constateert De Haas. Daarmee is overigens niet elke samenwerking van de baan. "De Russische ambassadeur opent nog altijd de Wereldhavendagen. Het heet van Maas tot Wolga, dus er zitten allerlei andere onderdelen die ook de Nederlands-Russische betrekkingen raken. Het is een speldenprikje, maar ondertussen lopen alle dingen door. Business as usual, zou ik zeggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen